Tendință genetică în celulele leucemice

Tendință genetică în celulele leucemice

Oamenii de știință au identificat o modalitate de a prevedea din timp dacă pacienții vor dezvolta un tip comun de leucemie, pe baza geneticii lor. Studiul, publicat în Nature Communications, s-a axat pe cel mai frecvent tip de cancer de sânge: Leucemia cronica limfocitară (LLC). Prin examinarea probelor de sânge ale pacienților cu LLC, experții au descoperit că există o tendință genetică de a dezvolta forme progresive ale bolii la unii pacienți.  Studiul prezintă oportunitatea în viitor de a avertiza potențialii pacienți că posedă și „mască genetică” care ar putea duce la dezvoltarea LLC progresivă și de a proiecta un proces de tratament personalizat pentru ei cu mult înainte ca boala să debuteze. Profesorul James Allan, de la Newcastle University Center for Cancer, a declarat: „Dovezile emergente sugerează că tratamentul precoce pentru pacienții cu risc crescut de a dezvolta LLC progresivă ar putea întârzia semnificativ apariția leucemiei simptomatice și îmbunătăți supraviețuirea. Rezultatele acestui studiu colaborativ vor ajuta pacienții și medicii lor să ia decizii importante cu privire la momentul în care să înceapă tratamentul. LLC variază în severitate în rândul pacienților; în timp ce unii dezvoltă simptome cum ar fi pierderea în greutate și noduli la nivelul gâtului și axilelor, alții nu prezintă deloc simptome, în ciuda celulelor leucemice prezente în sângele lor. Dr. David Allsup, lector principal la Facultatea de Medicină Hull York, Universitatea Hull, a declarat: „Studiul a demonstrat că pacienții cu LLC au adesea aceleași tendințe genetice și, ca atare, putem analiza celulele necanceroase ale potențialilor pacienți pentru a prezice probabilitatea unui diagnostic viitor. Studiul ne permite, de asemenea, să mergem către un diagnostic mai personalizat al leucemiei și să ne adaptăm abordarea pentru pacienți pe baza probabilității ca aceștia să dezvolte simptome agresive. În timp ce această descoperire nu constituie un remediu pentru boală, ea contribuie mult la identificarea ei timpurie la pacienți și, prin urmare, la creșterea șanselor lor de supraviețuire.”

 

Surse:

https://medicalxpress.com/news/2021-02-genetic-tendency-leukemia-cells.html

https://www.ncl.ac.uk/

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente