Prin lansarea, la 1 iulie 2020, a Intergrupului pentru Lupta împotriva Cancerului din Parlamentul European, europarlamentarii au manifestat sprijinul și voința politică de a trece lupta împotriva cancerului la un nivel superior. Intergrupul este format din membri transpartinici ai PE, fiind prezidat de eurodeputatul Cristian Bușoi (PPE) și co-prezidat de europarlamentarii Alessandra Moretti (S&D), Aldo Patriciello (PPE) și Frédérique Ries (Renew), Coaliția Europeană a Pacienților cu Cancer (ECPC) asigurând activitățile de secretariat.
Membrii intergrupului conlucrează astfel încât să elimine breșa dintre instituțiile europene și cetățenii Europei. Intergrupul pentru Lupta împotriva Cancerului servește drept forum pentru europarlamentarii din toate partidele politice și le oferă posibilitatea să se implice în dialogul cu pacienții bolnavi de cancer, cu supraviețuitorii și cu îngrijitorii acestora, cu societățile științifice și medicale, cu institutele de cercetare, cu grupurile de reflecție, cu medicii și cu cercetătorii, cu responsabilii cu elaborarea politicilor și cu liderii din industria sănătății, cu societatea civilă în general, cu guvernele și cu instituțiile naționale.
Intergrupul acționează ca un canal de comunicare bidirecțional, prin organizarea de audieri și dezbateri, precum și de misiuni de informare pe teme importante, cum ar fi prevenirea, accesul la tratament, lipsa de medicamente, cercetări ale influenței cancerului asupra calității vieții, inovația în îngrijirea pacienților cu cancer și rata de supraviețuire.
Intergrupul informează direcția strategică a Parlamentului European privind lupta împotriva cancerului, asigură continuitatea între mandatul anterior și cel actual și ghidează activitatea eurodeputaților în cadrul Misiunii împotriva cancerului și în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului, bazat pe soluții non-partizane și pe dovezi concrete.
Acest nou intergrup a fost inițiat de ECPC, împreună cu membri proeminenți ai Academiei Europene pentru Studierea Cancerului (EACS), ca parte a angajamentului și implicării continue a ECPC în crearea de misiuni care să vină în sprijinul Comisiei Europene. ECPC, alături de cele 450 de organizații membre, cere unesc bolnavii de cancer din cadrul UE, va acționa ca intermediar între Intergrupul pentru Lupta împotriva Cancerului din cadrul Parlamentului UE și societatea civilă, în general.
ECPC va oferi membrilor acces la mărturii reale și la experiențe ale pacienților, permițând, în același timp, cetățenilor să își exprime direct cererile către factorii de decizie europeni. De asemenea, ECPC are posibilitatea să împărtășească cunoștințe prin rețeaua sa paneuropeană de organizații, precum și să influențeze politicile de Sănătate publică și politicile privind combaterea cancerului.
sursa: https://ecpc.org/wp-content/