T2EVOLVE: o alianță revoluționară pentru cercetare în domeniul imunoterapiei

T2EVOLVE este o alianță a liderilor din lumea academică și din industria farmaceutică în imunoterapia cancerului, lansată în 2021 în cadrul Inițiativei medicamentelor inovatoare (IMI) a Uniunii Europene. Obiectivul major al T2EVOLVE este de a accelera dezvoltarea și de a spori accesul pacienților cu cancer la imunoterapia cu celule imune reprogramate. Reprogramarea se realizează prin inginerie genetică, cu un receptor de celule T (TCR) sau receptor de antigen himeric sintetic (CAR). Terapia cu celule T este un tratament revoluționar al cancerului în care celulele imune ale pacientului sunt reprogramate pentru a căuta și distruge celulele canceroase. Acest tratament transformator are potențialul de a vindeca cancerul cu o singură doză. Această terapie este aprobată și disponibilă în UE pentru tratamentul leucemiei și are potențialul de a deveni în viitor o terapie de succes pentru alte tipuri de cancer, precum și a bolilor infecțioase și a bolilor autoimune. Pentru fiecare tip de cancer, tratamentul cu celule T conceput trebuie să fie adaptat în laboratorul de cercetare și să treacă prin dezvoltarea clinică. Procesul de inovare al cercetătorilor europeni este dominat de noi proiecte pentru produse cu celule T; cu toate acestea, traducerea lor în studii clinice și intrarea pe piața UE este lentă și, în prezent, Europa rămâne în urmă față de SUA și China.

Ce împiedică Europa să preia conducerea dezvoltării clinice globale a unor astfel de terapii inovatoare și integrarea acestora în sistemul de sănătate? Există o lipsă de tehnologii inovatoare și de modele standardizate pentru a prezice siguranța și eficacitatea în timpul dezvoltării preclinice pentru a accelera identificarea candidaților principali; lipsa strategiilor pentru condiționarea optimă a pacientului; lipsa de producție personalizată, eliberare și monitorizarea schemelor pentru celulele CAR-T.

Consorțiul T2EVOLVE își propune să își atingă obiectivul ambițios îmbunătățind următoarele aspecte cheie:

  1. Optimizarea modelelor preclinice - pentru cea mai bună predicție de siguranță și eficacitate.
  2. Definirea metodelor analitice,a „standardului de aur” pentru celule T pre și post-proiectate - pentru cea mai bună monitorizare a pacientului.
  3. Selectarea regimurilor optime de limfodepletie - pentru a asigura o recepție optimă a terapiei.
  4. Elaborarea de ghiduri pentru practicieni și stabilirea profilelor standard de produse - pentru a minimizavariabile imprevizibile.
  5. Integrarea pacienților interesați în procesul cercetării și dezvoltării terapiei cu celule T proiectate și îmbunătățirea experienței pacientului prin crearea unui canal comun de comunicare, educațieși instrumente de formare profesională - pentru a implica și ghida pacienții pe parcursul călătoriei lor clinice.
  6. Extinderea accesului pacienților - pentru a acorda cele mai bune terapii împotriva cancerului tuturor pacienților europeni.

 

Obiectivul strategic al T2EVOLVE este de a accelera procesul de dezvoltare a terapiei cu celule CAR-T în UE, de a acorda pacienților din UE acces la cele mai inovatoare și mai bune îngrijiri medicale disponibile, oferind îndrumări cu privire la implementarea acestui tratament nou în sistemele de sănătate ale UE într-un mod durabil și pentru a ajuta la atenuarea poverii financiare a asistenței medicale asupra economiei și societății.

 

Sursa: https://ecpc.org/wp-content/uploads/2021/02/20210128_T2EVOLVE-Kick-off_Press-Release_FINAL-002.pdf

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente