Cancerul de prostată – unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer

Cancerul de prostată – unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer

Cancerul de prostată este o boală gravă care afectează în fiecare an mii de bărbați de vârstă mijlocie sau mai în vârstă. Aproximativ 60% dintre cazuri apar la bărbați cu vârsta peste 65 de ani. Prostata este o glandă mică, în formă de nucă, situată în abdomenul inferior al bărbatului. Se află sub vezică și înconjoară uretra. Prostata este reglată de hormonul testosteron și produce lichidul seminal, cunoscut și sub numele de spermă, substanța care iese din uretra în timpul ejaculării. Când se formează o creștere anormală, malignă a celulelor - tumoarea - în prostată, se numește cancer de prostată. Acest cancer se poate răspândi în alte zone ale corpului. În aceste cazuri, deoarece cancerul este format din celule ale prostatei, este încă numit cancer de prostată. Cancerul de prostată este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. Multe tipuri de cancer de prostată se dezvoltă  lent și sunt limitate la glanda prostatei, unde nu pot provoca vătămări grave. Cu toate acestea, în timp ce unele tipuri de cancer de prostată cresc lent și pot avea nevoie de tratament minim sau chiar deloc, alte tipuri sunt agresive și se pot răspândi rapid. Cancerul de prostată detectat devreme - când este încă limitat la glanda prostatei - are cele mai mari șanse pentru un tratament de succes.

Boala apare cel mai adesea la bărbații cu vârsta peste 65 de ani. Este prezent la aproximativ 1 din 14 bărbați cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani.

Factorii de risc

Factorii de risc pentru cancerul de prostată includ:

  • Vârsta. Riscul de cancer de prostată crește odată cu îmbătrânirea. Este cel mai frecvent după vârsta de 50 de ani.
  • Din motive încă nedeterminate, populația de culoare are un risc mai mare de cancer de prostată decât populația din alte rase. La persoanele de culoare, cancerul de prostată este, de asemenea, mai probabil să fie agresiv sau avansat.
  • Istoric de familie. Dacă o rudă de sânge, cum ar fi un părinte, un frate sau un copil, a fost diagnosticată cu cancer de prostată, riscul poate fi crescut. De asemenea, cu antecedente familiale de gene care cresc riscul de cancer de sân (BRCA1 sau BRCA2) sau un istoric familial foarte puternic de cancer de sân, riscul de cancer de prostată poate fi mai mare.
  • Persoanele obeze pot avea un risc mai mare de cancer de prostată în comparație cu persoanele considerate a avea o greutate sănătoasă, deși studiile au avut rezultate mixte. La persoanele obeze, cancerul este mai probabil să fie mai agresiv și mai probabil să revină după tratamentul inițial.

Cancerele de prostată agresiv pot fi ușor diferit de tipurile de boală cu creștere mai lentă. Anumiți factori de risc au fost legați de dezvoltarea unor tipuri mai agresive ale acestei afecțiuni. De exemplu, riscul de a dezvolta cancer de prostată agresiv poate fi mai mare pentru cei care: fumează, sunt obezi, au un stil de viață sedentar, consumă calciu în exces.

Simptomele cancerului de prostată

Unele forme de cancer de prostată nu sunt agresive, deci este posibil să nu existe simptome. Cu toate acestea, cancerul de prostată avansat cauzează adesea simptome. Unele simptome ale cancerului de prostată pot fi cauzate de alte afecțiuni, deci este avea nevoie de o examinare avansată. Simptomele cancerului de prostată pot include probleme urinare, probleme sexuale, durere și amorțeală.

Problemele urinare sunt un simptom obișnuit, deoarece prostata este situată sub vezică și înconjoară uretra. Din cauza acestei localizări, dacă o tumoare crește pe prostată, ar putea apăsa pe vezică sau uretră și ar putea provoca probleme. Problemele urinare pot include: nevoie frecventă de a urina, un flux mai lent decât în mod normal, sângerare în timpul urinării (hematurie). Disfuncția erectilă poate fi un simptom al cancerului de prostată. Sângele din materialul seminal după ejaculare poate fi, de asemenea, un simptom al cancerului de prostată. Când cancerul de prostată se metastazează, se răspândește adesea la oase. Acest lucru poate provoca durere în următoarele zone: pelvis, spate, piept.

În stadii incipiente, cancerul de prostată nu prezintă semne sau simptome. Cancerul de prostată mai avansat poate provoca semne și simptome precum:

  • Probleme la urinat
  • Scăderea forței fluxului de urină
  • Sânge în urină
  • Sânge în material seminal
  • Durere osoasă
  • Pierdere de greutate fără motiv
  • Disfuncție erectilă

Stadiile cancerului de prostată

Medicul va folosi atât rezultatele testului PSA, cât și scorul Gleason pentru a determina stadiul cancerului de prostată. Etapa indică cât de avansat este cancerul. Aceste informații ajută medicul să planifice tratamentul. Un alt instrument utilizat în stadializarea cancerului de prostată este sistemul de stadializare TMN al American Joint Committee on Cancer (AJCC). La fel ca multe alte tipuri de cancer, cancerul de prostată este pus în scenă utilizând acest sistem bazat pe: mărimea sau întinderea tumorii, numărul de ganglioni limfatici implicați, dacă cancerul s-a răspândit sau nu (metastazat) în alte zone sau organe.  Stadiile cancerului de prostată variază de la 1 la 4. Boala este cea mai avansată în stadiul 4. Nivelurile de PSA sunt doar un factor utilizat în determinarea stadiului și a grupurilor de prognostic al cancerului de prostată. Unii bărbați care au cancer de prostată nu prezintă niveluri ridicate de PSA, iar unele afecțiuni necanceroase, cum ar fi o infecție de prostată sau mărirea benignă, pot provoca niveluri ridicate de PSA.

Stadiul 1 - Cancerul de prostată în stadiul 1 se caracterizează printr-un scor Gleason mai mic de 6: cancerul este limitat la jumătate din prostată, fără răspândire în țesuturile înconjurătoare și un nivel de PSA sub 10. Scorul Gleason compară celulele canceroase cu celulele normale. Cu cât celulele diferă de celulele normale, cu atât scorul este mai mare și cancerul este mai agresiv. La fel ca nivelul PSA, este doar o piesă din puzzle.

Stadiul 2A: În cancerul de prostată în stadiul 2A, tumoarea este încă limitată la o parte a prostatei, dar scorul Gleason poate fi de până la 7, iar nivelurile de PSA sunt mai mari de 10, dar mai mici de 20 ng / ml.

Stadiul 2B: În stadiul 2B, tumora s-ar fi putut răspândi în partea opusă a glandei prostatei, dar, de asemenea, poate fi încă conținută pe o singură parte. Dacă tumora este încă limitată la jumătate din prostată, un scor Gleason de 8 sau mai mare sau un nivel de PSA de 20 sau mai mare clasifică cancerul ca stadiul 2B. Dacă tumora s-a răspândit pe ambele părți ale prostatei, atunci stadiul este de 2B, indiferent de scorul Gleason și de nivelul PSA.

Stadiile 3 și 4 - Când cancerul de prostată a atins stadiul 3 sau stadiul 4 este foarte avansat. În acest moment, stadiul este determinat de gradul de răspândire al cancerului, iar nivelul PSA și scorul Gleason nu sunt factori în stadializare. În stadiul 3, tumora a crescut prin capsula prostatei și este posibil să fi invadat țesutul din apropiere. În stadiul 4, tumora este fixă sau imobilă și invadează structurile din apropiere dincolo de veziculele seminale. Este posibil să se fi răspândit și în locuri îndepărtate, cum ar fi ganglionii limfatici sau oasele. Pentru a determina dimensiunea și întinderea tumorii de prostată, medicii folosesc tehnici de imagistică, cum ar fi scanările CT, RMN-urile, scanările PET și biopsiile de prostată și alte țesuturi.

Tipuri de cancer de prostată

Majoritatea cazurilor de cancer de prostată sunt un tip de cancer numit adenocarcinom. Acesta este un cancer care crește în țesutul unei glande, cum ar fi prostata. Cancerul de prostată este, de asemenea, clasificat în funcție de cât de repede crește. Are două tipuri de creșteri: agresiv sau cu creștere rapidă, neagresiv sau cu creștere lentă

La cancerul de prostată neagresiv, tumora fie nu crește, fie crește foarte puțin în timp. În cazul cancerului de prostată agresiv, tumoarea poate crește rapid și se poate răspândi în alte zone ale corpului, cum ar fi oasele.

sursa: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/prostate-cancer/symptoms-causes/syc-20353087https://www.cancer.org/cancer/prostate-cancer.htmlhttps://www.healthline.com/health/prostate-cancer

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente