Cancerul de prostată este cel mai frecvent tip de cancer la bărbații din Romania, urmat de cancerul pulmonar.
În România, sunt înregistrate anual 10.442 de cazuri noi de cancer de prostată și 2.854 de decese.
„Cancerul de prostată nu reprezintă o condamnare în condițiile depistării precoce, pentru că poate fi tratat eficient. Lipsa de informare, rușinea sau teama îi determină pe mulți bărbați să amâne consultul medical. Este importantă educația și campaniile de conștientizare. Informarea corectă, prevenția, controalele periodice precum si diagnosticul precoce si terapiile adecvate sunt armele cele mai importante în combaterea acestei boli”, a spus dr. Daniela Zob, medic oncolog, managerul Institutului Oncologic ”Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București.
Diagnosticul cancerului de prostată se realizează prin testul PSA, tușeu rectal, imagistică prin rezonanță magnetică și biopsie. Tratamentul variază în funcție de stadiul bolii și include supravegherea activă, intervenția chirurgicală, radioterapia, hormonoterapia și, în unele cazuri, chimioterapia și terapiile țintite.
”Cel mai simplu circuit pentru pacienți ar fi prin intermediul medicului de familie, care poate face o simplă testare a PSA (antigeul specific prostatic) din sânge. În funcție de valoarea PSA, se poate ridica sau nu suspiciunea de cancer de prostată și se poate trimite pacientul mai departe la medicul urolog pentru continuarea investigațiilor de diagnostic. Ghidurile recomandă, pentru populația masculină, testarea PSA la categoria de vârstă 50- 70 de ani. Pentru acei pacienți care au risc crescut de cancer de prostată (BRCA pozitiv sau istoric familial – rude de gradul I depistate la vârste tinere cu cancer de prostată sau decedare din cauza acestei boli), screeningul ar trebui să înceapă în jurul vârstei de 40- 45 de ani. PSA se poate repeta la 2 ani ”, a explicat dr. Andreea Lăzescu.
”Testul PSA se decontează peste plafon, ceea ce înseamnă că nu există nicio piedică în calea pacienților de a avea acces la un diagnostic rapid. Discuțiile deschise cu medicul de familie sau urologul și efectuarea regulată a testului PSA și a tușeului rectal, mai ales după vârsta de 50 de ani, sunt esențiale pentru depistarea precoce a cancerului de prostată”,a afirmat Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).
În multe țări dezvoltate, rata de supraviețuire la 5 ani depășește 90%. În România, din păcate, mulți pacienți ajung la medic în stadii avansate, când opțiunile de tratament sunt limitate. ”Cancerul de prostată depistat în stadiu tardiv are metastaze osoase multiple, care impactează semnificativ calitatea vieții”, a mai spus dr. Andreea Lăzescu.
„Mortalitatea este alarmantă. Peste 30%, în condițiile în care, în țări cu programe active de screening, aceasta este sub 10%. De ce această discrepanță? Pentru că în România nu avem un program național de screening pentru cancerul de prostată. Nu există invitații trimise automat bărbaților de peste 50 de ani. Nu există trasee clare pentru testare, urmărire și tratament precoce. Totul rămâne la inițiativa pacientului, sau, mai grav, la întâmplare, ”, a completat și dr. Osama Salloum, medic specialist urolog.