Traseul pacientelor cu cancer ovarian, explicat de specialiști: investigații și servicii medicale gratuite

Image by unknownuserpanama from Pixabay

În România, în 2022, s-au înregistrat 1.788 cazuri noi de cancer ovarian și 1.195 de decese. Datele internaționale estimează, la nivel global, o creștere cu 55% a cazurilor de cancer ovarian până în 2050, ceea ce denotă nevoia urgentă de acces la analize de specialitate pentru femei, care pot susține un diagnostic rapid și un tratament personalizat. Dr. Elisabeth Brumă, director Direcţia Reglementări şi Norme de Contractare, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), explică la ce analize au dreptul femeile, unde le pot face gratuit și ce înseamnă, de fapt, tot traseul pacientelor cu cancer ovarian. Potrivit acesteia, ”orice persoană, indiferent de statutul de asigurat, pentru orice problemă medicală, cu unele excepții precum urgențele medico-chirurgicale și consultațiile pentru anumite afecțiuni nominalizate expres în Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru, trebuie să se adreseze medicului de familie”.

 

Ce pot face femeile care deja au anumite simptome?

În cazul unor simptome de alarmă precum Meteorism abdominal, disconfort abdominal, sațietate precoce, ciclu menstrual neregulat, hemoragii vaginale nespecifice, dureri pelvine, lombalgii, dureri abdominale, dispareunie, tumoră abdomino-pelvină palpabilă, medicul de familie, în urma consultației în care interpretează aceste semne în context global, acordând atenție inclusiv antecedentelor personale și heredo-colaterale, poate recomanda consultație de specialitate furnizată în ambulatoriul clinic de specialitate și/sau investigații paraclinice uzuale. Aceste investigații uzuale precum Hemoleucogramă completă, Electroforeza proteinelor serice, Creatinină serică cu estimarea ratei de filtrare glomerulară, Urocultură, Proteina C reactivă, enzime hepatice, pot orienta în diagnosticul diferențial într-un context clinico-biologic specific fiecărei paciente. Totodată, medicul de familie poate recomanda efectuarea ecografiei generale (abdomen și pelvis) sau pelvine.

Ecografia transvaginală se recomandă de către medicii de specialitate din specialitatea obstetrică-ginecologie, fiind un serviciu care, în afara medicului de specialitate radiologie, imagistică medicală, se decontează inclusiv pentru medicii din specialitatea obstetrică-ginecologie, pentru investigaţii din sfera obstetricii-ginecologiei.

 

Putem vorbi de screening în cazul cancerului ovarian?

Din păcate, nu există pentru depistarea precoce a cancerului ovarian un test de screening, așa cum există  de exemplu pentru cancerul de col uterin, cancerul mamar sau de colon. În unele cazuri, pacienta se prezintă pentru prima dată la medic pentru simptome determinate de complicații precum disurie sau ocluzie intestinală.

 

Cât de repede trebuie efectuate investigațiile?

Investigațiile efectuate în baza biletelor de trimitere pentru servicii medicale paraclinice care au marcat de către medicul trimițător faptul că acestea se recomandă pentru o suspiciune oncologică (SO) se decontează de către casele de asigurări de sănătate în afara valorii de contract, atât pentru persoanele asigurate ( cu încadrare în sumele aprobate în bugetul FNUASS pentru Planul naţional pentru prevenirea şi combaterea cancerului) cât și pentru persoanele neasigurate (prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate). Prin urmare, o pacientă cu suspiciune de cancer nu ar trebui temporizată de niciun furnizor de servicii medicale paraclinice, iar analizele trebuie efectuate cât mai repede, în luna respectivă sau în perioada de valabilitate a biletului de trimitere.

Medicul de familie va orienta pacienta către medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din ambulatoriul clinic de specialitate, care în afara investigațiilor anterior menționate, poate decide că pacienta are nevoie de servicii diagnostice precum Biopsia formațiunii tumorale cu recoltare de material bioptic ce va fi trimis pentru examenul anatomopatologic la laborator. De asemenea, medicul specialist va recomanda și efectuarea citologiei peritoneale.

Atât medicul de specialitate obstetrică-ginecologie din ambulatoriul clinic de specialitate, cât și medicul de familie pot recomanda pacientei internare, în funcție de semnele și simptomele pe care le prezintă, rezultatul investigațiilor paraclinice și  al integrării contextului clinico-biologic.

 

Ce presupune traseul pacientelor cu cancer ovarian- acele 28 de zile recomandate?

Pentru un diagnostic complet și rapid al cancerului ovarian, începând cu 1 iulie 2024 au fost introduse o serie de pachete standardizate de spitalizare de zi ce cuprind serviciile necesare pentru diagnostic, evaluarea extensiei cancerului ovarian și evaluarea statusului clinico-biologic la pacienta cu cancer ovarian în vederea stabilirii strategiei de tratament de către comisia multidisciplinară. Pentru acordarea celor trei tipuri de servicii de spitalizare de zi este recomandat ca aceastea să se realizeze într-un interval de 28 de zile calendaristice:

I. Diagnosticul cancerului ovarian, falopian și peritoneal primar/ tumorilor ovariene borderline/cancerelor ovariene particulare (se decontează maximum un serviciu/an/pacientă) cuprinde Consultație de specialitate obstetrică-ginecologie, Consultație de specialitate oncologie, Ecografie transvaginală, Paracenteză, Citodiagnostic lichid puncție, INR, Hemoleucogramă, EKG;

II. Evaluarea extensiei reale a  cancerului  ovarian, falopian și peritoneal primar/ tumorilor ovariene borderline (se decontează maximum un serviciu/an/pacientă, ulterior diagnosticului) cuprinde CT-ABDOMEN nativ și cu substanță de contrast, CT-PELVIS nativ și cu substanță de contrast, CT-TORACE nativ și cu  substanță de contrast, CA 125, Consultație de specialitate oncologie;

III. Evaluarea statusului clinico-biologic la pacienta cu cancer ovarian, falopian și peritoneal primar/ tumorilor ovariene borderline/cancer ovarian particular (se decontează maximum un serviciu/an/pacientă, ulterior diagnosticului) cuprinde Consultație de specialitate chirurgie/ obstetrică-ginecologie, Consultație de specialitate cardiologie, Consultație de specialitate oncologie, Glicemie, AgHBs, Ac anti-HBc, Ac anti-HCV, TGO, TGP, Gamma-GT, Creatinină serică, cu estimarea ratei de filtrare glomerulară, Calciu seric total, Fosfatază alcalină, Sodiu, Potasiu, Bilirubină totală, Electroforeza Proteinelor serice, EKG, Ecocardiografie;

IV. Evaluarea extensiei reale a cancerelor ovariene particulare (se decontează maximum un serviciu/an/pacientă, ulterior diagnosticului) cuprinde CT-ABDOMEN nativ și cu substanță de contrast, CT-PELVIS nativ și cu substanță de contrast, CT-TORACE nativ și cu substanță de contrast, CA125, Alfa-fetoproteină, Βeta-HCG, LDH, Consultație de specialitate oncologie.

 

Ce se întâmplă în cazul în care este nevoie de internare?

Pacientele asigurate [inclusiv pacientele neasigurate, după diagnosticare devin asigurate odată cu intrarea în Programul Național de Oncologie conform art. 224 alin. (1) lit. f) din legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare] pot fi internate în regim de spitalizare continuă dacă medicul curant consideră necesar acest lucru, fără a exista o limită privind numărul de zile sau numărul de internări ce pot fi decontate în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.

Este important ca pacienții și furnizorii să cunoască faptul că nu este necesar biletul de internare pentru anumite cazuri, cum ar fi, spre exemplu:

  1. pentru spitalizare continuă:

- urgenţe medico-chirurgicale;

- cazurile care au recomandare de internare într-un spital ca urmare a unei scrisori medicale acordate de medicii din ambulatoriul integrat al spitalului respectiv, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate;

- pacienţii care au scrisoare medicală la externare cu indicaţie de revenire pentru internare;

- pacienţi cu diagnostic oncologic confirmat aflaţi în Programul naţional de oncologie;

  1. pentru spitalizare de zi, dacă se acordă servicii de:

- urgenţă medico-chirurgicală;

- chimioterapie;

- radioterapie;

- monitorizare şi administrare tratament afecţiuni care necesită administrare de medicamente corespunzătoare DCI-urilor notate cu (**)1 (**)1β şi (**)1Ω, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cu administrare parenterală sub supraveghere specială; tariful nu cuprinde medicamentele specifice corespunzătoare DCI-urilor notate cu (**)1, (**)1β şi (**)1Ω, prevăzute în Hotărârea Guvernului nr. 720/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

- monitorizare a bolnavilor oncologici;

- rezolvare a cazurilor care au recomandare de internare într-un spital ca urmare a unei scrisori medicale acordate de medicii din ambulatoriul integrat al spitalului respectiv, aflaţi în relaţie contractuală cu casele de asigurări de sănătate;

- pacienţii care au scrisoare medicală la externare cu indicaţie de revenire pentru internare;

- servicii medicale standardizate acordate în regim de spitalizare de zi care se contractează şi în ambulatoriul de specialitate clinic.

 

Ce drepturi au femeile fără simptome?

Atât pachetul de bază, cât și pachetul minimal în asistența medicală primară, cuprind consultațiile de prevenție care se acordă de către medicul de familie anual. În urma consultației, medicul de familie eliberează bilet de trimitere cu completarea câmpului corespunzător prevenţiei, doar pentru investigaţiile paraclinice apreciate a fi necesare urmare a acordării consultaţiei, corespunzătoare grupelor de vârstă şi sexului.

Casele de asigurări de sănătate decontează la nivel realizat atât investigațiile de prevenție (pe care medicul de familie bifează căsuța PREV corespunzătoare) cât și investigațiile pentru persoanele cu suspiciune de afecţiune oncologică (pe care medicul de familie sau medicul de specialitate din ambulatoriul clinic bifează căsuța SO).

 

Cât de repede pot face analizele pacientele aflate în monitorizare pentru cancerul ovarian?

Medicii de specialitate care urmăresc pacienții cu afecțiuni oncologice recomandă tratamentul și monitorizează evoluția pacienților conform protocoalelor terapeutice.

Investigaţiile paraclinice efectuate în regim ambulatoriu, potrivit ghidurilor de practică medicală, aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii, necesare monitorizării pacienţilor diagnosticaţi cu boli oncologice (Monitor 2) se decontează la nivel realizat. Prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 44/2022 reglementează ca efectuarea investigaţiilor paraclinice necesare pacienţilor, în vederea monitorizării afecţiunilor oncologice să se realizeze în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data solicitării acestora.

Monitorizarea și tratamentul se pot realiza și în regim de spitalizare de zi, fiind prevăzute mai multe tipuri de servicii, dintre care exemplificăm:

- Monitorizare afecţiuni oncologice cu minimum 3  investigaţii de înaltă performanţă

- Monitorizare afecţiuni oncologice fără  investigaţii de înaltă performanţă

- Implantarea cateterului venos central cu cameră  implantabilă destinat administrării de  chimioterapice (în cure lungi de 6 - 24 luni)

- Reechilibrare hidro-electrolitică la pacienţii cu boli cronice progresive

- Iniţierea terapiei antalgice la pacienţii cu durere severă

- Evaluare şi tratament la pacientul cu limfedem secundar

- Monitorizarea pacientului cu durere cronică severă generată de boli cronice progresive

- Evaluarea cardiologică a  bolnavului  oncologic, înainte de inițierea tratamentului chimio și /sau radioterapic, serviciu standardizat care cuprinde: Consultație de specialitate în specialitatea  cardiologie EKG- 12 derivații, Ecocardiografie Doppler color, colesterol total, colesterol HDL, colesterol LDL, trigliceride, glicemie, TGO, TGP, creatinina cu RFGe, uree, Ionograma serică completă, acid uric, Hemoleucogramă, feritină, coeficient de saturație al  transferinei, sideremie, FT4, TSH

- Evaluarea cardiologică a bolnavului  oncologic, în timpul chimio/radioterapiei, serviciu standardizat care cuprinde: Consultație de specialitate în specialitatea  cardiologie EKG 12 derivații, Ecografie Doppler vasculară periferică (artere sau vene), Ecocardiografie Doppler color, inclusiv GLS (deformare longitudinală globală), Holter EKG /24 sau 72 ore sau TA/24 ore Creatinina cu RFGe, uree, proteine serice totale, electroforeza proteinelor serice, TGO, TGP, D-Dimeri,  NT-proBNP, ionograma serică, Hemoleucograma completă,  sideremie, feritină, coeficient de legare al transferinei.

 

La câte zile de îngrijiri paliative la domiciliu are dreptul o femeie cu cancer ovarian?

Recomandarea pentru îngrijiri paliative la domiciliu se face beneficiarilor de îngrijiri paliative prevăzuţi în Ordinul ministrului sănătăţii nr. 253/2018 pentru aprobarea Regulamentului de organizare, funcţionare şi autorizare a serviciilor de îngrijiri paliative, cu modificările şi completările ulterioare și se eliberează atât de medicii de familie, cât și de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic de specialitate în urma acordării unei consultații în cadrul căreia se constată nevoia acordării unor astfel de servicii, sau de medicii curanți din spital, la externare.

Durata pentru care un asigurat cu afecțiune oncologică poate beneficia de servicii de îngrijiri paliative la domiciliu se stabileşte de medicul care a făcut recomandarea, dar nu mai mult de 180 zile de îngrijiri pe an. În cazul în care, conform nevoilor identificate de echipa multidisciplinară şi consemnate în planul de îngrijiri paliative la domiciliu, îngrijirile nu sunt acordate în zile consecutive, la calcularea celor 180 de zile, se iau în calcul numai zilele în care s-au acordat îngrijirile.

Furnizorii de servicii de îngrijiri paliative la domiciliu acordă servicii de îngrijiri paliative conform unui plan de îngrijiri stabilit de către medicul cu supraspecializare/competenţă/atestat în îngrijiri paliative care îşi desfăşoară activitatea la furnizorul de îngrijiri paliative la domiciliu, zilnic, inclusiv sâmbăta, duminica şi în timpul sărbătorilor legale.

Ritmicitatea acordării serviciilor de îngrijire paliativă la domiciliu se stabileşte pe baza protocolului de monitorizare în funcţie de nevoile pacientului identificate de echipa de îngrijire paliativă a furnizorului.

Un asigurat cu afecțiune oncologică poate beneficia de 300 de zile de îngrijiri medicale la domiciliu şi îngrijiri paliative la domiciliu pe an.

 

Ce se întâmplă în cazul procedurilor de medicină fizică și de reabilitare? Cine prescrie și pentru câte zile?

Procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare se acordă pentru perioade şi potrivit unui ritm stabilit de medicul de medicină fizică şi de reabilitare evidențiate în Planul de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare (plan ce cuprinde maximum 4 proceduri).

Perioada pentru care se decontează procedurile specifice de medicină fizică şi de reabilitare este de maximum 21 zile/an/asigurat atât la copii cât şi la adulţi, această perioadă putând fi fracţionată în maximum două fracţiuni, în funcţie de afecţiunea de bază la recomandarea medicului de specialitate medicină fizică şi de reabilitare; prin excepţie, pentru pacienţii cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral în primele 4 luni, pacienţii cu paralizie cerebrală, pacienţii cu afecţiuni oncologice pentru reabilitarea specifică acestor afecţiuni, pacientele cu limfedem secundar limfadenectomiei axilare, pacientele cu anexectomie, pacienţii mari arşi în primele 4 luni de la externare, se decontează proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare pentru o perioadă de maximum 42 de zile pe an/asigurat, aceste perioade putând fi fracţionate în maximum patru fracţiuni, în funcţie de afecţiunea de bază la recomandarea medicului de specialitate medicină fizică şi de reabilitare.

Astfel, pentru a putea beneficia de proceduri de medicină fizică și de reabilitare pentru 42 zile/an/asigurată, medicul de familie emite bilet de trimitere pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare, iar medicul de medicină fizică și de reabilitare elaborează Planul de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare în urma consultației acordate.

Pacienta se adresează apoi unui furnizor de servicii medicale de medicină fizică şi de reabilitare aflat în relație contractuală cu casa de asigurări de sanatate, care acordă pacientei procedurile specifice de medicină fizică și de reabilitare recomandate conform Planului.

În plus față de cele de mai sus, medicii cu anumite specialități (oncologie medicală, medicină fizică și de reabilitare) precum și medicii cu atestat/competență/supraspecializare în îngrijiri paliative care au încheiat o relație contractuală cu un furnizor de servicii conexe de kinetoterapie, pot recomanda prin scrisoare medicală pacienților care au nevoie de kinetoterapie sau drenaj limfatic manual al limfedemului aceste servicii.

Odată cu eliberarea scrisorii medicale, medicii cu specialitatea oncologie medicală sau medicii cu atestat/competență/supraspecializare în îngrijiri paliative, eliberează bilet de trimitere pentru specialitatea medicină fizică și de reabilitare. Medicul cu specialitatea medicină fizică și de reabilitare, în urma consultației, eliberează Planul de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare cuprinzând servicii de kinetoterapie și/sau de drenaj limfatic manual al limfedemului, cu care pacienta se prezintă la furnizorul de servicii conexe actului medical cu care are încheiată o relație contractuală medicul care a eliberat scrisoarea medicală.

O şedinţă de kinetoterapie acordată de un fizioterapeut are durata de minimum 45 de minute. Drenajul limfatic manual al limfedemului se acordă cu frecvența specificată în Planul de proceduri specifice de medicină fizică şi de reabilitare, are o durată de minimum 50 de minute şi se efectuează de către fizioterapeuţii care atestă pregătirea profesională pentru drenaj limfatic manual, profesioniști care îți desfășoară activitatea la furnizorul de servicii conexe actului medical.

 

Au acces pacientele la servicii de psiho- oncologie?

Începând cu 1 iulie 2024,  în asistența medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități clinice se pot acorda pentru pacientele cu cancer ovarian servicii conexe de psiho-oncologie (consultație psihologică, consiliere psihologică, evaluare clinică psihologică, stabilirea planului de intervenție psihologică), la recomandarea medicilor cu atestat de paliație sau cu specialitățile oncologie medicală, oncologie şi hematologie pediatrică, radioterapie precum și a celor cu supraspecializarea de chirurgie oncologică – maximum 4 servicii/CNP/lună, 50 de minute/serviciu. Aceste servicii se pot acorda și la distanță.

Asiguratul care, cu acordul pacientei cu cancer ovarian, o însoțește la intervenţii chirurgicale şi tratamente prescrise de medicul specialist, în fiecare an în care primeşte concedii pentru îngrijirea pacientei, are dreptul la minimum o şedinţă de evaluare psihologică clinică şi minimum cinci şedinţe de consiliere psihologică clinică, pe an. Medicul de specialitate sau medicul cu competenţă/atestat de studii complementare în îngrijiri paliative care eliberează concedii pentru îngrijirea pacientei cu cancer ovarian reprezintă specialistul care solicită servicii furnizate de psiholog prin scrisoare medicală pentru aceste persoane.

 

Pentru că vorbim în permanență de medicină personalizată: au pacientele posibilitatea de a efectua teste genetice decontate?

Un pas important îl reprezintă introducerea în cadrul programului național de oncologie a Subprogramului național de testare genetică în cadrul căruia se asigură testarea profilului molecular al bolnavilor diagnosticați cu anumite tumori solide maligne, în vederea asigurării tratamentului personalizat aferent medicamentelor incluse în Lista de medicamente aprobate prin hotărâre a Guvernului sau pentru care au fost emise decizii de includere condiționate în Listă și DAPP și au exprimat disponibilitatea pentru negocierea și încheierea unor contracte cost-volum/ cost-volum-rezultat. La momentul actual se realizează testarea genetică inclusiv pentru cancerul ovarian local avansat și metastazat.

Sursa foto: Pixabay.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente