În 2020, 2,7 milioane de persoane din Uniunea Europeană au fost diagnosticate cu cancer, iar alte 1,3 milioane și-au pierdut viața din cauza acesteia. Cancerul este un diagnostic individual care are un impact important asupra pacienților, dar afectează grav și viața familiilor și a prietenilor lor. Europa are nevoie urgentă de un angajament reînnoit față de prevenirea, tratamentul și îngrijirea cancerului, care să recunoască provocările în creștere și oportunitățile de a le depăși, inclusiv evoluțiile în îngrijirea cancerului. Este nvoie de o abordare la nivel centralizat care să se concentreze asupra pacientului și să maximizeze potențialul noilor tehnologii și perspective; consolidează cooperarea și oportunitățile pentru valoarea adăugată a UE; eradică inegalitățile în accesul la cunoașterea, prevenirea, diagnosticul și îngrijirea cancerului și oferă pacienților rezultate îmbunătățite asupra sănătății. Planul european de combatere a cancerului prezentat de Comisia Europeană stabilește astfel o nouă abordare a Uniunii Europene în prevenirea, tratamentul și îngrijirea cancerului. Acesta urmărește întregul traseu al bolii, de la prevenire la calitatea vieții pacienților cu cancer și a supraviețuitorilor, concentrându-se pe acțiuni în care UE poate adăuga cea mai mare valoare. Planul european va fi susținut de acțiuni care se întind pe domenii politice, de la ocuparea forței de muncă, educație, politică socială și egalitate, prin marketing, agricultură, energie, mediu și climă, până la transporturi, politica de coeziune și impozitare.
Planul este structurat în jurul a patru domenii cheie de acțiune (prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament, îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer și a supraviețuitorilor) cu 10 inițiative emblematice și multiple acțiuni de sprijin. Acesta va fi implementat utilizând întreaga gamă de instrumente de finanțare ale Comisiei, cu un total de 4 miliarde EUR alocate pentru acțiuni de combatere a cancerului, inclusiv din programul EU4Health, Orizont Europa și programul Europa digitală.
Domenii cheie de acțiune
Prevenție: prin acțiuni care abordează factori de risc cheie precum tutunul (cu scopul de a se asigura că mai puțin de 5% din populație consumă tutun până în 2040), consumul nociv de alcool, poluarea mediului și substanțe periculoase. În plus, campania „HealthyLifestyle4All” va promova dietele sănătoase și activitatea fizică. Pentru a preveni cancerele cauzate de infecții precum HPV, obiectivul Planului este de a vaccina cel puțin 90% din populația țintă de fete din UE și de a crește semnificativ vaccinarea băieților până în 2030.
Depistare precoce: prin îmbunătățirea accesului, a calității și a diagnosticării și sprijinirea statelor membre asigurându-se că 90% din populația UE care se califică pentru screening-ul cancerului de sân, de col uterin și colorectal va beneficia de screening până în 2025. Pentru a sprijini realizarea acestui lucru, va fi prezentată o noua Schemă de screening pentru cancer, sprijinită de UE.
Diagnostic și tratament prin acțiuni care să asigure o mai bună îngrijire integrată și cuprinzătoare a cancerului și abordarea accesului inegal la îngrijiri de calitate și medicamente. Până în 2030, 90% dintre pacienții eligibili ar trebui să aibă acces la centrele naționale de cancer conectate printr-o nouă rețea a UE. În plus, o nouă inițiativă -„Diagnosticul și tratamentul cancerului pentru toți”- va fi lansată până la sfârșitul anului 2021 pentru a contribui la îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratamente inovatoare ale cancerului și o Inițiativă europeană pentru înțelegerea cancerului (UNCAN.eu) va ajuta la identificarea persoanelor cu nivel înalt de risc la cancerele frecvente (comune).
Îmbunătățirea calității vieții pacienților cu cancer și a supraviețuitorilor, inclusiv reabilitarea, recurența potențială a tumorii, boala metastatică și măsurile de sprijinire a integrării sociale și a reintegrării la locul de muncă.