Recomandări pentru traseul pacientului cu cancer și accesul la noile terapii și îngrijiri de calitate

Primirea unui diagnostic de cancer este un moment care schimbă viața. Pentru pacienți, perioada dintre diagnostic și începerea tratamentului devine adesea o așteptare chinuitoare, amplificând sentimentele de anxietate, neputință și suferință emoțională. Consecințele tratamentului întârziat pot fi deosebit de grave pentru anumite tipuri de cancer, unde chiar și o întârziere de câteva săptămâni poate afecta foarte mult rezultatele tratamentului.

Pacienții cu cancer trebuie protejați de efectele psihologice și fizice ale tratamentului întârziat. Sistemele de sănătate trebuie să devină mai eficiente pentru a se asigura că toți pacienții primesc în timp util îngrijiri de calitate.

Noul raport de acțiune „Getting There on Time: Time to Treatment in Cancer in Europe” reflectă perspectivele, recomandările și sfaturile colectate în timpul unei mese rotunde special convocate de experți în iulie 2024.

Printre principalele recomandări prezentate în raport se numără:

  • Obiectivele realiste pentru termenele de tratament după diagnostic ar trebui să fie încorporate în ghidurile clinice, politicile naționale (inclusiv planurile de cancer) și inițiativele europene în domeniul cancerului, cum ar fi Rețeaua UE de Centre Comprehensive de Cancer.
  • Întârzierile în începerea tratamentului pentru cancer ar trebui înregistrate și publicate în mod sistematic pentru a identifica zonele de îmbunătățire.

Raportul mai recomandă:

  • Sistemele digitale desfășurate în centrele de cancer ar trebui să fie utilizate pentru a oferi o mai mare vizibilitate a timpului între diferitele etape ale traseului pacientului. Acest lucru permite o mai bună vizibilitate pentru management în zonele cu decalaj și în care îmbunătățirea ar putea fi realizată cel mai eficient.
  • Economiile de costuri pentru sistemele de sănătate obținute prin reducerea întârzierii tratamentului ar trebui să fie mai bine înțelese pentru a ajuta la stimularea investițiilor necesare în îmbunătățirea proceselor.
  • Schemele de acces accelerat pot fi un mijloc eficient de a ajuta la depășirea întârzierilor în accesul efectiv al pacienților la un nou tratament.

Raportul poate fi descărcat de AICI.

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente