Cancerul rămâne o provocare majoră pentru sănătate în Europa. În fiecare an, 2,7 milioane de oameni din UE sunt diagnosticați cu cancer, iar alte 1,3 milioane își pierd viața din cauza acestuia.
”Impactul economic este uluitor - peste 100 de miliarde de euro anual. Și în spatele acestor numere se află oameni reali, familii sfâșiate, vieți schimbate pentru totdeauna”, a afirmat prof. dr. Csaba Laszlo Degi, președinte European Cancer Organisation (ECO), pentru Cancer Plan.
Discuțiile din cadrul European Cancer Summit, care are loc în perioada 20- 21 noiembrie 2024, sunt legate de provocările cu care se confruntă sistemele de sănătate și pacienții oncologici, dar și de barierele care trebuie depășite atunci când vorbim de aceste boli.
”Este crucial să reducem cât se poate de mult disparitățile de acces nu doar la tratament, ci și la prevenție și la diagnostic precoce, între diferitele regiuni din Europa și între diferitele grupuri sociale sau socioeconomice. Un sistem mai echitabil ar oferi șanse egale pacienților, indiferent de locul în care s-au născut. De asemenea, țările europene au nevoie de investiții în formarea personalului de specialitate, dar și de integrarea tehnologiilor digitale în managementul afecțiunilor oncologice. Pe lângă tratamentul clinic, trebuie să ne concentrăm pe calitatea vieții supraviețuitorilor de cancer”, a mai spus președintele ECO.