Femeile și cancerul: recomandări pentru combaterea disparităților de gen

Imagine de kp yamu Jayanath de la Pixabay

Se estimează că 12 milioane de femei din Europa trăiesc în prezent cu cancer. Alte 1,2 milioane de femei sunt diagnosticate cu această boală în fiecare an - și aproape 600.000 mor din cauza ei anual.

În cadrul Săptămânii europene a egalității de gen, European Cancer Organisation (ECO) publică un nou raport de referință Femeile și cancerul: mai mult de 12 milioane de motive pentru acțiune!

Cele mai frecvente trei tipuri de cancer la femei sunt cancerele de sân, colorectal și pulmonar, urmate de cancerul de piele (melanomul), pancreatic și tiroidian, potrivit celor mai recente date de la Sistemul European de Informare a Cancerului (ECIS).

Femeile cu cancer de col uterin au un risc cu 40% mai mare de a divorța decât femeile sănătoase. Un diagnostic de cancer poate perturba semnificativ relațiile în cuplu. Subiectul implicării partenerului în îngrijirea cancerului rămâne prea puțin abordat.

Femeile din Europa au mai multe șanse să ofere îngrijire unui membru al familiei, unui prieten sau unui vecin, chiar dacă câștigurile orare brute ale unei femei sunt în medie cu 12,7% mai mici decât cele ale bărbaților. Aceasta înseamnă că 32 de milioane de femei îngrijitoare din Europa sunt mai expuse la riscuri semnificative de sărăcie, sprijinul și protecția variind foarte mult în fiecare stat membru.

Bărbații continuă să domine pozițiile de conducere chiar și acolo unde 70% din forța de muncă din domeniul sănătății este de sex feminin, iar femeile din sector câștigă cu aproximativ 20% mai puțin decât bărbații.

Raportul ECO identifică 16 recomandări de bază pentru a combate disparitățile de gen în îngrijirea cancerului, printre care:

  1. Oprirea marketingului iresponsabil țintit pe gen de către industriile tutunului și alcoolului;
  2. Accesul la screening-ul cancerului mamar și ginecologic, desfășurat conform ghidurilor europene, ca drept de necontestat al femeii;
  3. O garanție că toate femeile de vârstă fertilă diagnosticate cu cancer beneficiază de consiliere și servicii de păstrare a fertilității.

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente