Radioterapia pentru toate tipurile de tumori maligne, decontată din Planul național de cancer la nivel realizat

Fotografie de la Jo McNamara: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/tehnologie-clinica-spital-medicamente-11288658/

Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională un ordin cu prevederi pentru decontarea tratamentului prin radioterapie al bolnavilor oncologici.

Propunerea propune implementarea în cuprinsul Planului de prevenire și combatere a cancerului în România a unui capitol destinat tratamentului specific prin radioterapie pentru toți bolnavii oncologici care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru a beneficia de serviciile de radioterapie, indiferent de tipul de tumoră malignă.

Potrivit Ordinului, în anexa Planului național pentru prevenirea și combaterea cancerului, la pct. I. ”Obiective generale” lit.C ”Tratamentul”, după pct. 4 ”Medicina personalizată” se introduce pct. 5 -”Servicii de radioterapie”.

Astfel, toate tipurile de servicii de radioterapie (radioterapie cu ortovoltaj/kilovoltaj, radioterapie cu accelerator liniar 2D, radioterapie cu accelerator liniar 3D, radioterapie cu modularea intensităţii (IMRT), brahiterapie, radioterapie stereotactică (SBRT), iradierea corporală totală sau derivate] acordate bolnavilor cu afecţiuni oncologice, indiferent de localizarea tumorală, prin Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice sunt parte componentă a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România.

Măsurile prevăzute de Ordin sunt:

1.Stabilirea criteriilor de selecție a cazurilor care vor beneficia de un anumit tip serviciu de radioterapie decontat prin Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice.

  1. Decontarea la nivelul realizat a serviciilor de radioterapie prevăzute în cadrul Planului național de prevenire și combatere a cancerului în România.
  2. Actualizarea tarifelor pentru fiecare tip de serviciu de radioterapie decontat prin Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice.

 

Situația actuală

În prezent, în conformitate cu prevederile Legii nr. 293/2022 pentru prevenirea și combaterea cancerului, cu modificările și completările ulterioare, Planul de prevenire și combatere a cancerului în România se finanțează de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății și din bugetul FNUASS, după caz, suma aprobată anual pentru finanțarea planului reprezintă cel puțin 20% din totalul fondurilor aprobate pentru desfășurarea programelor naționale de sănătate la nivel național de către Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

În Planul naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, la punctul II ”Obiective specifice”, este prevăzută acordarea unor tipuri de servicii de radioterapie, respectiv radioterapie stereotactică (SBRT), iradiere corporală totală și brahiterapie doar pentru anumite localizări tumorale maligne.

Astfel, serviciile de radioterapie stereotactică sunt prevăzute a fi acordate în următoarele tipuri de cancer: metastaze pulmonare și hepatice de cancer colorectal, metastaze ale cancerului de sân, cancerele bronhopulmonare. Serviciile de iradiere corporală totală sunt prevăzute a fi acordate pentru cancerele pediatrice.

Serviciile de radioterapie de tip brahiterapie sunt prevăzute a fi acordate în cancerul de prostată. La momentul actual în conformitate cu prevederile H.G. nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice este parte componentă din structura Programului național de oncologie, structura acestui subprogram fiind reglementată în Ordinul preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate nr. 180/2022 pentru aprobarea Normelor tehnice de realizare a programelor naţionale de sănătate curative, cu modificările și completările ulterioare.

Astfel, în cadrul Subprogramului de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice se decontează din bugetul FNUASS, respectiv din bugetul programelor naționale de sănătate curative derulate de CNAS următoarele tipuri de servicii de radioterapie: radioterapie cu ortovoltaj/kilovoltaj, radioterapie cu accelerator liniar 2D, radioterapie cu accelerator liniar 3D, radioterapie cu modularea intensităţii (IMRT), brahiterapie, radioterapie stereotactică (SBRT), iradierea corporală totală sau derivate. Serviciile de radioterapie reprezintă o terapie specifică acordată, în mod de nediscriminator, tuturor pacienților cu afecțiuni oncologice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate prevăzute în normele tehnice de realizare a programelor naționale de sănătate curative. Totodată, aceste servicii de radioterapie se decontează la nivelul realizat din bugetul FNUASS, respectiv bugetul programelor naționale de sănătate curative. Subprogramul de radioterapie a bolnavilor cu afecţiuni oncologice a fost implementat de către CNAS și derulat de furnizorii de servicii de radioterapie aflați în relație contractuală cu o casă de asigurări de sănătate începând cu anul 2015, dată de la care tarifele nu au mai fost revizuite.

În anul 2023, Comisia de specialitate de radioterapie a Ministerului Sănătății a revizuit tarifele serviciilor de radioterapie, fundamentând structura acestora care cuprinde cheltuieli de personal, cheltuieli cu materialele sanitare, utilități, mentenanță etc, cu înglobarea procentuală a costului aferent planului și simulării de tratament în costul fiecărei ședințe de tratament de iradiere. De asemenea, a propus ca serviciile de brahiterapie să fie diferențiate în cinci subtipuri în funcție de complexitate și localizare tumorală malignă, fiecare având un tarif pe ședință de iradiere. În prezent tariful serviciilor de radioterapie tip brahiterapie nu este actualizat în raport cu cheltuielile aferente directe și indirecte suportate de furnizorii de radioterapie, ceea ce crează nemulțumire din partea furnizorilor de servicii de radioterapie.

Ministerul Sănătății a transmis Casei Naționale de Asigurări de Sănătate în anul 2023 tarifele revizuite de către Comisia de specialitate de radioterapie a Ministerului Sănătății în vederea implementării. Tarifele astfel revizuite nu au fost implementate deoarece bugetul alocat pentru derularea programelor naționale de sănătate curative de către CNAS nu a permis actualizarea acestora.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente