Studiu: între 2022 și 2050, se estimează că numărul cazurilor de cancer va crește de la 10,3 milioane la 19 milioane

Într-o analiză a 30 de tipuri de cancer la bărbați, cercetătorii relevă disparități substanțiale în ceea ce privește cazurile și decesele cauzate de cancer în funcție de vârstă și de statutul economic al țărilor - disparități care se estimează că se vor accentua până în 2050. Studiul este publicat în revista Cancer.

Astfel, între 2022 și 2050, studiul preconizează că numărul cazurilor de cancer va crește de la 10,3 milioane la 19 milioane, o creștere de 84%. Se estimează că numărul deceselor va crește de la 5,4 milioane la 10,5 milioane, ceea ce reprezintă o creștere de 93%, cu o creștere de peste două ori mai mare în rândul bărbaților în vârstă de peste 65 de ani și pentru țările/teritoriile cu indice de dezvoltare umană scăzut și mediu.

Bărbații se confruntă cu rate mai mari de cancer și de decese legate de cancer decât femeile, probabil din cauza diferiților factori, inclusiv participarea mai scăzută la activitățile de prevenire a cancerului; utilizarea insuficientă a opțiunilor de screening și tratament; expunerea crescută la factorii de risc de cancer, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și expunerea profesională la agenți cancerigeni; și diferențele biologice.

Pentru a evalua povara cancerului la bărbații de diferite vârste și care trăiesc în diferite regiuni ale lumii, cercetătorii au analizat informațiile 2022 din Observatorul Global al Cancerului, care cuprinde estimări la nivel național pentru cazurile de cancer și decese pentru 185 de țări / teritorii din întreaga lume. Cazurile de cancer și decesele estimate pentru 2050 au fost obținute prin proiecții demografice: cercetătorii au multiplicat ratele specifice vârstei din 2022 cu proiecțiile corespunzătoare ale populației pentru 2050.

În 2022, s-a observat o supraviețuire mai slabă în rândul bărbaților mai în vârstă, pentru tipurile rare de cancer, cum ar fi cancerul pancreatic, și în țările cu un indice de dezvoltare umană scăzut, care măsoară sănătatea, educația și nivelul de trai. Între 2022 și 2050, se estimează că numărul cazurilor de cancer va crește de la 10,3 milioane la 19 milioane, ceea ce reprezintă o creștere de 84%. Se preconizează că numărul deceselor va crește de la 5,4 milioane la 10,5 milioane, ceea ce reprezintă o creștere de 93%, cu o creștere de peste două ori mai mare în rândul bărbaților în vârstă de peste 65 de ani și în țările/teritoriile cu un indice de dezvoltare umană scăzut și mediu.

Cercetarea relevă o nevoie urgentă de a aborda aceste tendințe și de a asigura echitatea în prevenirea și îngrijirea cancerului în rândul bărbaților la nivel global.

sursa

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente