Metodologia de screening pentru cancer colorectal, aprobată

Ordinul privind aprobarea metodologiei de screening pentru cancerul colorectal a fost publicat în Monitorul Oficial 635 din 4 iulie 2024.

Populația țintă este reprezentată de femei și bărbați din grupa de vârstă 50-74 ani de ani, fără semne și simptome de cancer colorectal. Pentru persoanele cu risc de cancer colorectal crescut se poate lua în considerare începerea screeningului la vârsta de 45 de ani.

Potrivit documentului, metodologia de screening pentru cancerul colorectal este în acord cu Recomandarea Consiliului din 9 decembrie 2022 privind consolidarea prevenirii prin depistare timpurie și cu ghidurile europene de asigurare a calității în programele de screening pentru cancerul colorectal.

Serviciile medicale de screening se furnizează în mod organizat pe baze populaționale, cu asigurarea întregului lanț de servicii medicale care au ca rezultat infirmarea riscului de a dezvolta cancer sau confirmarea diagnostică a persoanelor cu rezultate pozitive la test și preluarea în tratament, în condiții de management al calității, monitorizare continuă și evaluare a impactului, precum și în condițiile unui raport beneficiu-risc supraunitar.

Metodologia se aplică tuturor unităților sanitare publice și private care furnizează serviciile de screening pentru cancerul colorectal.

Unitățile sanitare publice și private care furnizează servicii de screening pentru cancerul colorectal au obligația de a raporta efectuarea serviciilor în registrul de screening pentru cancerul colorectal de la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică, n conformitate cu Fișa unică de înregistrare a serviciilor de screening pentru cancerul colorectal.

.Metodologia de screening pentru cancerul colorectal se actualizează ori de câte ori este cazul, în concordanță cu evidențele științifice și în conformitate cu recomandările Inițiativei Comisiei Europene pentru cancerul colorectal.

O treime din decesele provocate de cancerele colorectale ar putea fi evitate

Cancerul de colorectal (CCR) este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauze de deces prin cancer la nivel global.

Anual, în România se înregistrează aproximativ 13.500 de cazuri noi de cancer colorectal, reprezentând a doua cauză de cancer la femei și a treia la bărbați.

Mortalitatea prin cancer colorectal a crescut cu 8% în perioada 2011-2019 și se estimează că până în anul 2040 aceasta va înregistra o creștere de 9,4% la femei și repsectiv, 16,6% la bărbați. Anual se înregistrează 7300 de decese prin cancer colorectal, reprezentînd a doua cauză de deces prin cancer. Peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate printr-un furnizarea riguroasă a serviciilor de screening adresate persoanelor care prezintă risc crescut. Prin caracteristicile sale, CCR este o patologie care poate fi prevenită prin screeningul și supravegherea persoanelor asimptomatice.

Testele de screening prevăzute în metodologie

I.1.Test imunologic cantitativ pentru depistarea hemoragiilor oculte în materiile fecale, testimunochimic fecal (FIT), recomandat persoanelor cu risc mediu de a dezvolta cancer colorectal.

I.2 Endoscopia digestivă inferioară, recomandată tuturor persoanelor eligibile aflate la risc înalt de a dezvolta cancer colorectal.

Persoanele eligibile încadrate în categoria de risc mediu primesc kitul de testare pentru hemoragii oculte în scaun (FIT), însoțit de explicații privind modalitatea de recoltare, păstrare și returnare a testului. Returnarea testului FIT se face în maximum 4 săptămâni de la înmânarea acestuia. În cazul în care intervalul de returnare este depășit, se recomandă ca pacientului să i se reamintească necesitatea efectuării și returnării testului. Dacă intervalul de returnare este mai mare de 6 luni de la înmânarea testului, se consideră că pacientul nu dorește participarea la screening. În cazul testelor nesatisfăcătoare pentru interpretare, se înmânează un kit de testare suplimentar.

Rezultatele la testele de screening sunt furnizate pacienților în maximum 30 zile lucrătoare de la returnarea testului FIT de către pacient.

Algoritmul de testare în screeningul pentru cancerul colorectal

- invitare/reinvitare activă a tuturor persoanelor asimptomatice rezidente în vârstă de 50-74 ani de ani;

- persoane cu test FIT negativ: reprogramare peste 2 ani;

- persoane cu test FIT pozitiv: programare endoscopia digestivă inferioară;

- persoane care au efectuat endoscopia digestivă inferioară, rezultat negativ-  reprogramare peste 5 ani;

- persoane care au efectuat endoscopia digestivă inferioară, rezultat pozitiv: diagnostic, tratament și monitorizare conform protocoalelor pentru fiecare tip de leziune;

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente