Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională Ordinul privind aprobarea metodologiei de screening pentru cancerul de col uterin, elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP).
Populația țintă pentru viitorul program de screening este reprezentată de femei din grupa de vârstă 25-65 de ani, fără semne și simptome de cancer de col uterin. Potrivit metodologiei, screeningul se va face prin testare primară HPV cu triaj citologic reflex.
Testele HPV oferă o sensibilitate crescută pentru identificarea modificărilor celulare de grad înalt în comparație cu citologia, iar valoarea predictiv-negativă ridicată a testului HPV permite ca femeile care testează negativ pentru subtipurile HPV oncogenice să fie rechemate la un interval de timp mai lung .
Rezultatele la testele de screening sunt furnizate femeilor în maximum 30 de zile de la prelevare.
Rezultatul va consemna prezența infecției cu virus HPV de risc oncogenic înalt (hrHPV). Majoritatea testelor HPV validate clinic aflate curent în uz identifică prezența unuia sau mai multor sub-tipuri HPV din cele 14 clasificate de risc înalt oncogenic.
În cazul în care unul sau mai multe dintre cele 14 tipuri de HPV cu risc ridicat sunt detectate, proba este testată în continuare (test de triaj) folosind citologie care se efectuează din lichidul rezidual rămas în recipient. Toate femeile care au testul pozitiv pentru HPV și prezintă o citologie anormală vor fi trimise direct la colposcopie. Femeile cu rezultat pozitiv pentru HPV cu citologie normală vor fi rechemate pentru repetarea testului la 12 luni. Acest lucru se datorează faptului că multe femei vor avea rezultat pozitiv pozitiv pentru HPV, dar cele mai multe dintre acestea reprezintă infecții tranzitorii care se vor autolimita în douăsprezece până la optsprezece luni. Dacă după 12 luni rezultatul testului este din nou HPV pozitiv, aceste femei vor fi trimise la colposcopie în acest moment, indiferent de rezultatul citologic. Dacă testul HPV este negativ, femeia poate fi rechemată fie în 3 ani (vârsta 25-29), fie în 5 ani (vârsta 30+).
Rezultatele furnizate femeilor trebuie să cuprindă în mod obligatoriu recomandări specifice în funcție de rezultat:
- HPV negativ – reprogramare la testare peste 3 sau 5 ani, funcție de vârstă;
- HPV pozitiv fără modificări ale citologiei – repetare test peste 12 luni;
- HPV pozitiv cu modificări citologice – trimitere la colposcopie;
- test nesatisfăcător pentru interpretare – repetare după 3 luni.
Cancerul de col uterin se poate vindeca dacă este depistat la timp și tratat adecvat
Cancerul de col uterin este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauze de deces prin cancer la femei la nivel global. România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi mortalitate prin cancer de col uterin la nivel european.
Conform Clasificării IARC, 12 dintre tipurile HPV incluse în test fac parte din clasa 1 de „risc înalt”, un tip (HPV 68) din clasa de „risc probabil înalt” (2A) și un tip (HPV66) din grupa cu „risc posibil înalt” sau mediu (2B).
Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi screening și se poate vindeca dacă este depistat la timp și tratat adecvat.
Peste 95% din cazurile de cancer de col uterin sunt cauzate de infecţia cu virusul papiloma uman (HPV), un virus care infectează epiderma și mucoasele. Din cele peste 120 de tipuri de HPV, Agenția Internațională de cercetare a Cancerului a clasificat 12 tipuri au fost clasificate ca tipuri de risc oncogenic înalt, clasa 1: 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59. Tipul HPV 68 a fost încadrat în clasa de „risc probabil înalt” (2A) și tipul HPV66 în grupa cu „risc posibil înalt” sau mediu (2B).
Tulpinile de risc înalt 16 şi 18 produc peste 70% din cazurile de cancer de col uterin și se asociază şi cu alte cancere: anale, cancer de vulvă și al vaginului, peniene și oro- faringiene. Majoritatea persoanelor active sexual (peste 80%) se vor infecta cu HPV cel puțin o dată de-a lungul vieții. În peste 90% din cazuri, infecția cu HPV este tranzitorie, se vindecă spontan prin activitatea sistemului imunitar care produce anticorpi specifici de tip, iar infecția virală produce efecte minime tranzitorii asupra colului uterin sau nu produce niciun efect decelabil prin metodele clasice de citologie sau colposcopie. În anumite cazuri, infecția devine persistentă și poate produce leziuni precanceroase și maligne ale colului uterin. Doar persistența timp de 1-2 ani a acelorași tipuri HPV cu risc înalt crește riscul de a dezvolta precancer sau cancer de col, ceea ce se întâmplă la aproximativ 10% dintre cazurile de infecție HPV.
Ordinul poate fi consultat AICI.