Rețeaua de tratament oncologic va fi reorganizată astfel încât să permită pacienților oncologici un acces mai bun la diagnostic, a anunțat ministrul Alexandru Rafila în cadrul evenimentului de marcare a 75 de ani ai Institutului Oncologic București ”Profesor dr. Alexandru Trestioreanu”.
El a mai anunțat că de la 1 iulie, în noul Contract- Cadru vor fi incluse aproximativ 100 de pachete de servicii pentru diferite tipuri de cancer, pe trei categorii: diagnostic, spitalizare de zi (extinderea bolii oncologice) și evaluarea indicatorilor clinico- biologici în vederea instituirii tratamentului de către echipa multidisciplinară.
”Pentru oncologie trebuie găsită finanțare care să permită un acces mai bun la diagnostic al pacienților oncologici. Ceea ce lansăm de la 1 iulie, acele pachete de servicii de spitalizare de zi, vor contribui substanțial la calitatea diagnosticului și a tratamentului, scurtând foarte mult durata traseului pacientului. Pacienții din țară trebuie să beneficieze și ei de aceleași condiții de îngrijire și același acces la tratament. Noi lucrăm în prezent la stabilirea rețelei de unități sanitare care pot desfășura activități comprehensive de diagnostic și tratament pentru pacienții oncologici. Trebuie să avem măcar un astfel de centru în fiecare regiune de dezvoltare a României. Institutul Regional de Oncologie Timișoara o să întregească sistemul național”, a afirmat ministrul Sănătății.
De asemenea, în perioada următoare au loc discuții, împreună cu comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății, privind regândirea normării personalului astfel încât să răspundă unor nevoi diferite de îngrijiri ale pacienților, în funcție de complexitatea bolii.
”Ne propunem să schimbăm normarea personalului care, în prezent, este neuniformă indiferent de categoria unității sanitare. Medicii care au foarte mulți pacienți, au o activitate foarte intensă trebuie să beneficieze de o normare care să le permită contactul cu pacienții. Sper ca până la sfârșitul trimestrului trei al acestui an să putem avea un document comun, agreat cu toată lumea. Evident, trebuie să găsim și soluții de finanțare, dacă vom avea mai mulți medici”, a concluzionat prof. dr. Alexandru Rafila.