70 milioane euro pentru Centrul de excelență pentru diagnosticare și tratament cu protonoterapie

Ministerul Sănătății a lansat consultarea de piață pentru proiectarea, construcția și dotarea „Centrului de Excelență pentru Diagnosticare și Tratament cu Protonoterapie”.

Sumele necesare pentru construirea Centrului se ridică la 70 milioane de euro, asigurate din fonduri structurale europene, unitatea urmând a fi amplasată, cel mai probabil, la Institutul de Oncologie ”Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” București (IOB), după cum a declarat anterior ministrul Alexandru Rafila pentru Cancer Plan.

”Accesul pacienților oncologici la cele mai moderne resurse terapeutice rămâne o prioritate pentru MS. Va fi construit singurul centru de protonoterapie din sud-estul Europei. Ministerul Sănătății se implică direct pentru ca această metodă avansată de tratament a pacienților oncologici să fie realizată în cel mai scurt timp. După realizarea celor 7 centre noi de radioterapie, asigurarea accesului la radioterapia stereotactică, continuăm cu cea mai mare investiție în echipamente medicale destinate pacienților oncologici”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Licitația, demarată în luna august

Prin lansarea consultării de piață, Ministerul Sănătății urmărește crearea unui cadru coerent și corect în care se va înregistra documentația de atribuire. În consecință, întreaga procedură se va înregistra într-un cadru transparent, corect și competitiv, în conformitate cu legislația în vigoare.

”Consultarea de piață, care se va finaliza la 31 mai. Ritmul de astăzi îmi dă încredere că putem demara licitația în luna august. Vom avea primul Centru Național de Protonoterapie din regiune și mă bucur că reușim să îl construim aici, în România”, a declarat dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății și coordonator al Grupului tehnic de lucru pentru elaborarea documentelor necesare în vederea pregătirii proiectelor de îmbunătățire a infrastructurii și a tehnologiei în cadrul Institutului Oncologic ”Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București.

Indicațiile protonoterapiei

Protonoterapia presupune utilizarea protonilor pentru a furniza o doză de radiații care ucid celulele tumorale. Terapia cu protoni permite administrarea dozei într-un mod mai precis, cu expunerea minimă la radiații a organelor sănătoase. Indicațiile cu beneficii dovedite în terapia cu protoni sunt melanomul ocular mare, cordom / condrosarcom, carcinom adenoid chistic, tumori pediatrice, tumori în sistemul nervos central (SNC), tumori în apropierea măduvei spinării, reiradieri. Indicațiile potențiale suplimentare care sunt tratate în prezent în Europa sunt (dar fără a se limita la): limfom, celula scuamoasă a capului și gâtului, cancer pulmonar fără celule mici, cancer mamar, cancer esofagian și carcinom hepatocelular.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente