Cancer ovarian: depistarea precoce, esențială pentru reducerea mortalității

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai letale cancere la sexul feminin, clasându-se în primele 5 cauze de mortalitate prin cancer la femei.

Rata ridicată a mortalității prin cancer ovarian este explicată în mare măsură de faptul că peste 70% din cazuri sunt depistate în stadii avansate (III-IV), la care rata de supraviețuire la 5 ani nu depășește 30%. Rata de supraviețuire a femeilor diagnosticate în stadii incipiente (I-II), pentru aceeași perioadă de timp, este de aproximativ 90%.

”Depistarea precoce a cazurilor de cancer ovarian și identificarea femeilor care prezintă un risc înalt de a dezvolta această maladie devine absolut necesară pentru a reduce numărul de decese provocat de această patologie”, a  afirmat dr. Daniela Zob, director medical Institutul Oncologic ”Profesor Doctor Alexandru Trestioreanu” București, potrivit revistei Politici de Sănătate.

Factorii de risc sunt istoricul familial (dacă o rudă apropiată a avut cancer ovarian), mutațiile genetice (Genele BRCA1 și BRCA2 sunt asociate cu un risc crescut) și vârsta (riscul crește odată cu înaintarea în vârstă).

Diagnosticul presupune o ecografie pelvină, care poate detecta prezența tumorilor, biopsie/histerescopie și laparotomie/laparoscopie.

„Noi modalități de tratament ale cancerului ovarian sunt dezvoltate în fiecare an, iar statisticile din ultimii 30 de ani arată o îmbunătățire a stării de sănătate a pacientelor și o creștere a ratei de supraviețuire. În România sunt rambursate terapiile recomandate de ghidurile internaționale, astfel încât accesul la tratament este facil. De asemenea, terapiile țintite au un rol important în schemele de tratament al cancerului ovarian și se pot iniția în urma testărilor moleculare decontate de programele naționale”, a mai afirmat dr. Daniela Zob.

 

Importanța biomarkerilor în cancerul ovarian

  • Indică potențialul/riscul de a dezvolta cancer ovarian
  • Detectează sau confirmă prezența cancerului ovarian ori identifică subtipurile histologice
  • Identifică probabilitatea unui eveniment clinic, a recidivei sau a progresiei bolii
  • Identifică femeile care au mai multe șanse de a avea efect favorabil/nefavorabil în urma tratamentului cu un anumit produs medical
  • Permit evaluare repetată pentru a analiza progresia bolii sau răspunsul la un produs medical

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente