În perioada următoare, Institutul Național de Sănătate Publică va demara procedurile de achiziție pentru realizarea acestei platforme informatice cu sprijinul Serviciului de Telecomunicații Speciale, a anunțat ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.
”Pentru registrul național de cancer, de exemplu, există, în momentul de față, baza legală, dar trebuie să existe și registrul ca atare. Alte registre sunt în procedură avansată de realizare a caietelor de sarcini pentru achizițiile publice care să permită, până la sfârșitul anului 2024, operaționalizarea lor. Avem bani europeni pentru aproximativ 100 de registre. Sper să putem realiza registre pentru principalele patologii care afectează pacienții din România, care să ne permită vizarea politicilor de sănătate, pe de o parte, și alocarea resurselor care să corespundă realității în ceea ce privește aceste patologii și oamenii care au nevoie de tratament, inclusiv estimarea costurilor cu medicație mai mult sau mai puțin inovativă. Primele registre vor deveni operaționale până la sfârșitul acestui an”, a explicat ministrul.
În ceea ce privește zona oncologiei, ”ierarhizarea unităților medicale care pot realiza diagnostic, tratament și, ulterior, monitorizarea pacienților trebuie să aibă o structură regională care să poată oferi toate tipurile de servicii într-o regiune. Trebuie să încercăm să evităm plimbarea pacienților pe distanțe mari în teritoriul țării”, a mai afirmat Alexandru Rafila.