Acțiuni necesare pentru a depăși disparitățile în cancerul de sân metastatic

Toate pacientele cu cancer de sân metastatic ar trebui să aibă acces egal la cele mai bune tratamente și rezultate, indiferent de locul în care locuiesc în Europa.

Manifestul EBCC, convenit în cadrul celei de-a 14-a Conferințe Europene privind cancerul de sân (EBCC), care a avut loc la Milano, a luat în considerare recomandări pentru a aborda problemele legate de cancerul de sân metastatic în ceea ce privește stigmatizarea, registrele și datele din lumea reală, îngrijirea multidisciplinară, cercetarea clinică, indicatorii de calitate și revenirea la locul de muncă. Manifestul este aliniat cu alte inițiative care au ca scop schimbarea mentalității colective față de cancerul de sân metastatic, inclusiv cu Alianța Globală ABC și Comisia Lancet pentru Cancerul de Sân.  Cele șapte recomandări prezentate în manifest sunt următoarele

  1. Creșterea vizibilității cancerului de sân metastatic pentru societate și facilitarea implicării persoanelor cu cancer de sân metastatic în studii, la locul de muncă și în viața de zi cu zi, atât cât doresc și pot.
  2. Implementarea unui registru național al cancerului în fiecare țară europeană, care să înregistreze stadiul de diagnosticare și recidiva, și împărtășirea datelor cu Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC), pentru a înțelege câte persoane trăiesc cu cancer de sân metastatic.
  3. Armonizarea, monitorizarea și utilizarea datelor colectate în mod curent din lumea reală și din registre (inclusiv, dar fără a se limita la detalii privind biomarkerii/testele genetice, tratamentul și calitatea vieții) pentru a sprijini politicile de rambursare și pentru a îmbunătăți accesul la tratament, studii și servicii și pentru a evalua rezultatele.
  4. Asigurarea că toate pacientele cu cancer de sân metastatic din Europa au acces la informații și îngrijiri multidisciplinare de înaltă calitate (imagistică, biologie moleculară, patologie, radioterapie, terapie sistemică, chirurgie, gestionarea efectelor secundare, îngrijire paliativă, studii etc.).
  5. Conceperea unui mecanism de finanțare a studiilor de optimizare pragmatică la nivel european pentru a aborda întrebări de interes public.
  6. Asigurarea punerii în aplicare a noilor indicatori de calitate stabiliți în întreaga Europă.
  7. Dezvoltarea și introducerea unui instrument de evaluare a importanței intervențiilor în afara medicamentelor anticancerigene (similar cu Scala ESMO Magnitude of Clinical Benefit Scale pentru medicamente).

 

sursa

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente