Manifestul European Cancer Organisation (ECO) pentru 2024: recomandări cheie

Manifestul Time to Accelerate: Together Against Cancer”, lansat de European Cancer Organisation (ECO), conține recomandări pentru viitorul politicii UE privind cancerul în cadrul viitoarei Comisii Europene, 2024-2029. El reprezintă rezultatul contribuțiilor și consultărilor cu numeroase organizații și persoane active în cooperarea paneuropeană în domeniul politicii privind cancerul, precum și al consultărilor specifice cu rețelele tematice focalizate ale ECO. Recomandările reflectă experiențele și perspectivele adunate în timpul unei perioade de cinci ani, fără precedent în politica UE în domeniul cancerului, în care s-au acordat atenție și investiție de referință atât prin intermediul Planului european de luptă împotriva cancerului, cât și al Misiunii UE de cercetare în domeniul cancerului.

Recomandări cheie

  • Stabilirea unei vârste minime de 21 de ani pentru vânzarea de tutun ("tutun 21") pentru a sprijini realizarea unei generații fără tutun.
  • Monitorizarea absorbției vaccinului HPV prin intermediul ECDC, așa cum se practică pentru vaccinarea Covid-19.
  • Promovarea recomandărilor UE privind depistarea cancerului la nivel național, finanțarea punerii în aplicare și raportarea periodică a nivelului de punere în aplicare a acestora.
  • Extinderea și creșterea sprijinului pentru cooperarea centrelor de oncologie, ca parte a realizării unei rețele europene de centre de oncologie cuprinzătoare.
  • Asigurarea unui Spațiu european de date medicale (EHDS) adecvat scopului, cu părțile interesate integrate în guvernanță și evitarea riscurilor de reglementare excesivă privind consimțământul pentru date (scopuri secundare).
  • Îmbunătățirea de către toate registrele de cancer din Europa a colectării de date cu privire la inegalitățile sociale, inclusiv a informațiilor privind originea etnică a pacienților.
  • Un drept legal în toate țările pentru supraviețuitorii de cancer de a nu fi obligați să își declare cancerul furnizorilor de servicii financiare.

 

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente