Studiile clinice oncologice pentru copii – inegalități majore în UE

În 2022, în Europa, a fost estimat un total de 14 mii de cazuri noi de cancer la copii și adolescenți (cu vârste cuprinse între 0 și 19 ani) și peste 2 mii de decese cauzate de acesta. Adolescenții și copiii foarte mici sunt cei mai afectați. Ca și în alte cazuri de afecțiuni oncologice, se pot observa discrepanțe în ceea ce privește accesul la medicamente esențiale pentru cancer și la studii clinice pentru copii și adolescenți în întreaga UE.

Procentul de studii clinice disponibile și deschise participării în fiecare țară din UE poate servi ca un substitut indirect pentru accesul pacienților la cercetare și la tratamente inovatoare. În total, 436 de studii clinice au fost disponibile în Europa pentru copiii și adolescenții bolnavi de cancer în perioada 2010-2022. Cu toate acestea, proporția de studii clinice oncologice disponibile pentru copiii și adolescenții cu vârsta mai mică de 18 ani a oscilat considerabil de la o țară la alta, variind de la niciunul la peste 50 %. În ceea ce privește medicamentele esențiale pentru cancerele la copii, un total de 68 de medicamente au fost propuse ca fiind esențiale pentru tratarea cancerelor la copii.

În întreaga UE, în medie, 75,8 % din aceste medicamente au fost întotdeauna disponibile pe o perioadă de 2 ani. Mai multe medicamente anticancer au fost disponibile în Italia (97%), Franța (96%) și Danemarca (93%), în timp ce în alte câteva țări mai puțin de jumătate dintre medicamentele anticancerigene esențiale au fost întotdeauna disponibile. Deficitul este principala cauză a indisponibilității.

 Ce trebuie făcut pentru a contribui la combaterea inegalităților existente?

  • Prevenirea și depistarea precoce: O mai bună înțelegere a cauzelor cancerelor la copii pentru a stabili măsuri de prevenire și de depistare precoce în întreaga UE. Consolidarea sistemului de înregistrare a cazurilor de cancer la copii și stabilirea de legături cu datele clinice și de mediu. De asemenea, date mai detaliate, mai oportune, mai armonizate și mai cuprinzătoare, colectate cu regularitate și în întreaga UE sunt necesare.
  • Diagnosticare și tratament: Mai multe cercetări privind tratamente inovatoare împotriva cancerului, accesibile tuturor, și tratamente specifice adaptate la nevoile copiilor și adolescenților, pentru a îmbunătăți inegalitățile în materie de supraviețuire a cancerului și calitatea vieții tinerilor pacienți.
  • Calitatea vieții: Sunt necesare politici pentru tinerii bolnavi de cancer, pentru îngrijitorii și supraviețuitorii acestora, care să sprijine accesul egal la asistență medicală de calitate în întreaga UE, inclusiv sprijin psihosocial, cu accent specific pe facilitarea educației și progresul profesional pentru copii și adolescenți.

sursa

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente