Ghidul actualizat privind cancerul pancreatic

Ghidul de practici clinice ESMO actualizat privind cancerul pancreatic oferă recomandări cheie pentru diagnostic, stadializare și evaluare a riscului, tratament, urmărire și îngrijire de susținere și paliativă. Sunt prezentate algoritmi pentru diagnosticarea, tratamentul bolii locale și locoregionale și tratamentul sistemic al bolii avansate.

Grupul multidisciplinar de autori experți provine din diferite instituții și țări din Europa, Asia și SUA. Recomandările se bazează pe datele științifice disponibile și pe opinia colectivă de specialitate a autorilor. Scorurile ESMO-MCBS și ESCAT oferă niveluri de evidență pentru alegerile de tratament, inclusiv pentru terapiile țintite. În practica clinică, toate recomandările furnizate trebuie discutate cu pacienții în cadrul unei abordări de luare a deciziilor în comun.

Potrivit Ghidului, „probabilitatea de a detecta cancerul pancreatic (CP) atunci când este potențial curabil depinde de diagnosticarea precoce și de capacitatea de a identifica și de a depista populațiile cu risc ridicat înainte de apariția simptomelor. Identificarea unei populații cu risc ridicat reprezintă o provocare, iar instrumentele optime de screening rămân neclare. Vârsta înaintată este cel mai puternic factor de risc; incidența atinge un maxim la 65-69 de ani la bărbați și la 75-79 de ani la femei. O analiză combinată a 117 meta-analize a atribuit un risc relativ unui număr de factori de risc comuni. Marea majoritate (>80%) a PC apar din cauza unor mutații somatice cu apariție sporadică. Doar o mică proporție se datorează mutațiilor germinale deletere moștenite. PC familial, definit ca fiind cel puțin două rude de gradul întâi cu PC, reprezintă doar 4%-10% din toate cazurile. Variantele în BRCA2 sunt cele mai frecvente anomalii genetice observate în PC familial. Alte sindroame familiale legate de PC sunt enumerate în tabelul suplimentar S2, disponibil la Annals of Oncology online.”

sursa

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente