În oncologie, pentru un management cât mai eficient al pacientului, este necesar un diagnostic rapid și precis, dar și inițierea unui tratament adecvat.
Prin utilizarea genomicii în oncologie, pot fi analizate mutațiile genetice specifice care contribuie la dezoltarea cancerului la nivel individual. ”Genomica este foarte importantă pentru diagnosticul pacienților, pentru stadializarea bolii, pentru prognostic - să știm cum evoluează pacienții- și pentru tratament. Mai ales pentru a identifica tratamentul potrivit și pentru a monitoriza evoluția pacienților în cursul terapiei”, a explicat prof. dr. Viorel Jinga, rector Universitatea de Medicină și Farmacie ”Carol Davila” București, instituție în subordinea căreia se va dezvolta și Institutul de Cercetare - Dezvoltare în Genomică.
Dezvoltarea genomicii a dus la o schimbare radicală în oncologie. Astfel, pe lângă abordările tradiționale, pot fi oferite acum tratamente personalizate care țin cont de caracteristicile unice ale fiecărui pacient. Această abordare nu numai că îmbunătățește rata de supraviețuire și calitatea vieții pentru pacienți, dar și reduce efectele secundare ale tratamentelor convenționale. De asemenea, genomica permite identificarea pacienților cu risc crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer, au explicat participanții la conferința „Dezvoltarea Genomicii și Impactul în Oncologie”.
Prin depistarea precoce a anomaliilor genetice asociate cu predispoziția la cancer se poate interveni în stadia incipiente, oferind pacienților o șansă mai mare de supraviețuire și chiar de vindecare. O metodă inovativă de depistare cât mai precoce a cancerului a fost prezentată de prof. dr. Victor Velculescu – un test de sânge dezvoltat în cadrul laboratoarelor John Hopkins.
” Prima versiune a acestui test va fi lansată în America în 6 luni- un an, având ca indicație depistarea incipientă a cancerului pulmonar (înainte de apariția simptomelor). Ulterior sperăm să avem teste și pentru alte tipuri de cancer”, a afirmat prof. dr. Victor Velculescu, co-director al Programului de Genetică și Epigenetică a Cancerului din Centrul Comprehensiv de Cancer ”Sidney Kimmel” de la Universitatea de Medicină „John Hopkins”.
Mai multe detalii despre inovațiile de peste Ocean, dar și despre eforturile României de a pune la dispoziția pacienților aceste metode, în următoarea ediție print a revistei Politici de Sănătate.