Tendințele în ceea ce privește povara globală a cancerului de trahee, bronhii și plămâni

Cancerul de trahee, bronhii și plămâni (TBL) contribuie în mod semnificativ la povara bolii la nivel mondial, crescând cheltuielile de sănătate și având un impact asupra calității vieții. Conform estimărilor, cancerul TBL a dus la peste două milioane de decese numai în 2019.

Incidența, mortalitatea și anii de viață ajustați în funcție de dizabilitate (DALY), definiți ca fiind numărul de ani sănătoși pierduți din cauza bolii, variază foarte mult între regiuni și în timp, contribuind la disparitățile geografice în ceea ce privește modelele TBL la nivel global. Aceste variații geografice și temporale în ceea ce privește modelele de povară a cancerului TBL pot fi atribuite variațiilor în ceea ce privește expunerea la factori de risc precum fumatul, predispoziția genetică sau acoperirea medicală.

În timp ce țările au depus eforturi concertate pentru a reduce povara TBL, gravitatea provocărilor demografice și expunerea la factori de risc multipli continuă să rămână o preocupare. Într-un studiu publicat recent în Chinese Medical Journal Pulmonary and Critical Care Medicine, cercetătorii din China au descoperit modele geografice și temporale ale poverii TBL pentru perioada 1990-2019.

Studiul, condus de profesorul Ni Li de la Academia Chineză de Științe Medicale și de la Colegiul Medical Peking Union din China, a utilizat date din studiul Global Burden of Disease (GBD), care acoperă tendințele bolilor în 204 țări și teritorii.

Pentru a examina tendințele geografice în ceea ce privește povara TBL, echipa a investigat variațiile poverii  cancerului TBL în cele patru regiuni de venit definite de Banca Mondială - țări cu venituri ridicate (HIC), țări cu venituri medii superioare (UMC), țări cu venituri medii inferioare (LMC) și țări cu venituri mici (LIC). În plus, pentru a examina tendințele temporale, aceștia au analizat modificările procentuale anuale ale ratei de incidență standardizate pe vârstă (ASIR), ale ratei de mortalitate standardizate pe vârstă (ASMR) și ale ratei DALY standardizate pe vârstă (ASDR).

Studiul a arătat că, deși povara cancerului TBL a scăzut din 1990 până în 2019 la nivel global, au existat variații notabile între regiuni și țări. Explicând aceste constatări în continuare, Prof. Li spune: "La nivel global, aproximativ 2,260,000 de cazuri noi de cancer TBL, 2,042,600 decese și 45,858,000 DALYs au fost raportate în 2019. Am observat o tendință de scădere a poverii cancerului TBL în majoritatea regiunilor 21 GBD și a țărilor 204 de la 1990 la 2019".

Tendința de scădere a poverii TBL s-a reflectat, de asemenea, în măsurile sale constitutive - ASIR, ASMR și ASDR - toate acestea scăzând între 1990-2019 la nivel global. Mai mult, scăderea ASIR, ASMR și ASDR a cancerelor TBL a fost cea mai proeminentă în HIC-uri. În schimb, UMC-urile au înregistrat cele mai mari creșteri ale ASIR și ASMR și au raportat cea mai mare povară a cancerului TBL în 2019. "Europa de Est a înregistrat cea mai mare scădere medie pe an a ASIR, ASMR și ASDR a cancerului TBL în perioada de studiu, în timp ce Europa Centrală a avut cel mai mare DALY atribuit riscului comportamental", spune prof. Li. Din cele 204 țări incluse în studiu, ASIR, ASMR și ASDR ale cancerului TBL au reflectat tendințe de scădere în 85, 91 și, respectiv, 104 țări, cea mai mare scădere fiind înregistrată în Bahrain.

În plus, cercetătorii au analizat și asocierea dintre acoperirea universală a sănătății și povara cancerului TBL la nivel național. Aceștia au constatat disparități geografice în ceea ce privește accesul la asistență medicală, ceea ce indică necesitatea unor intervenții viitoare pentru prevenirea și controlul precoce al cancerului TBL. În special, au existat tendințe contrastante în ASIR și ASMR ale cancerului TBL în rândul UMC în comparație cu cea a HIC și LMC. Acest lucru a fost atribuit discrepanțelor în tranzițiile epidemiologice și demografice. În general, aceste rezultate scot la iveală diferențele dintre tendințele temporale și distribuția spațială a poverii cancerului TBL de-a lungul a două decenii și în întreaga lume și subliniază necesitatea îmbunătățirii tehnicilor de screening și de diagnosticare, precum și a disponibilității resurselor de sănătate în rândul diferitelor regiuni clasificate în funcție de venituri.

Mergând mai departe, aceste constatări ar putea oferi o foaie de parcurs valoroasă pentru înțelegerea tendințelor în ceea ce privește povara cancerului TBL în diferite regiuni, pentru a contribui la furnizarea de intervenții adaptate pentru atenuarea acestora.

 

sursa: www.medicalxpress.com/news/2023-06-uncovers-trends-global-burden-tracheal.html

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente