Comisia Europeană a publicat un raport al Grupului de experți al UE privind evaluarea performanței sistemelor de sănătate (HSPA) intitulat "Cartografierea indicatorilor de promovare a sănătății și de prevenire a bolilor pentru evaluarea performanței sistemelor de sănătate".
Documentul analizează ce indicatori sunt utilizați de statele membre ale UE pentru a colecta date privind prevenirea bolilor și promovarea sănătății ca parte a cadrelor lor naționale de evaluare a performanței sistemelor de sănătate. Raportul a constatat că indicatorii cel mai frecvent utilizați pentru a măsura activitățile de prevenire includ screeningul pentru cancer și acoperirea vaccinării, dar unele țări iau în considerare și stilul de viață și factorii de risc, precum și indicatori care depășesc cadrul sistemului de sănătate, cum ar fi educația sau alți determinanți socio-economici.
În ceea ce privește sursele de date, au predominat sursele naționale, dar au fost utilizate și anchete standardizate la nivel internațional. Membrii grupului de experți HSPA au selectat, de asemenea, mai multe subiecte de interes specific, care au fost dezvoltate ca studii de caz. Acestea au fost alfabetizarea în materie de sănătate, măsurătorile privind sănătatea mintală și strategia de promovare a sănătății din Austria. Grupul de experți s-a întâlnit, de asemenea, cu părțile interesate pentru a analiza alte bune practici, de exemplu în ceea ce privește prescrierea socială. Raportul își propune să sprijine statele membre în înțelegerea și consolidarea activității lor în domeniul promovării sănătății și al prevenirii bolilor și a modului în care aceasta poate fi integrată în cadrele lor naționale de evaluare a performanțelor sistemului de sănătate.
Grupul de experți al UE privind evaluarea performanței sistemelor de sănătate
În 2014, Comisia Europeană a înființat un grup de experți privind evaluarea performanței sistemelor de sănătate pentru a oferi țărilor UE un forum pentru a face schimb de experiență în acest domeniu și pentru a sprijini factorii de decizie politică la nivel național prin identificarea de instrumente și metodologii pentru dezvoltarea HSPA. Biroul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Observatorul european privind sistemele și politicile de sănătate și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) sunt observatori și contribuie la activitatea grupului de experți. Începând cu iulie 2022, Grupul de experți are un mandat extins, care servește, de asemenea, drept forum pentru a discuta și a promova abordări strategice inovatoare pentru consolidarea sistemelor de sănătate. Raportul va fi prezentat pe 21 iunie 2023 în cadrul unui eveniment organizat de DG Sănătate și Siguranță Alimentară, Unit B3 – Health monitoring and cooperation, Health networks.