Supraviețuire la 5 ani de 60-70% versus doar 10% în leucemia acută cu risc înalt – așa s-ar traduce eficiența transplantului de celule stem hematopoietice.
Deși nu toate tipurile de cancere de sânge au indicație pentru transplantul de celule stem hematopoietice, există suficiente boli hemato-oncologice care pot fi inclusiv vindecate prin această procedură. Cu condiția să existe suficienți donatori de celule stem, de preferat în România, astfel încât să fie mai ușor de găsit acea persoană compatibilă cu bolnavul.
Principalul avantaj al transplantului de celule stem hematopoietice este că oferă o șansă la vindecare sau de remisiune îndelungată pacienților care suferă de cancere de sânge și au indicație pentru această procedură.
„Încercăm să creștem gradul de conștientizare cu privire la ceea ce înseamnă un cancer de sânge, cum îl diagnosticam, cum îl tratăm și ce șanse de vindecare există. Cancerele hematologice beneficiază de una dintre cele mai avansate arii de cercetare, în ultimii ani descoperindu-se noi terapii personalizate, țintite, care oferă șanse de vindecare și cazurilor refractare la tratamentul standard. Toate tipurile de transplant de celule stem hematopoietice au devenit terapii de rutină în România și sperăm ca terapiile celulare, nou introduse și la noi, să se dezvolte în viitorul apropiat. Dacă vorbim de beneficiile transplantului de celule stem hematopoietice, putem spune că, de exemplu, în leucemia acută cu risc înalt, rata de supraviețuire la 5 ani este de 60- 70% după transplant față de doar 10% la persoanele fără transplant. Nu putem generaliza, deoarece sunt cancere de sânge care nu au indicație de transplant, apoi trebuie să ținem cont și de factori precum vârsta persoanei bolnave, starea generală a organismului, etc, dar beneficiile sunt clare”, a afirmat prof. dr. Alina Tănase, președinta Societății Române de Transplant Medular.
În fiecare an, trei din 100.000 de români sunt diagnosticați cu un cancer de sânge, în timp ce în lume, la fiecare 35 de secunde, o persoană află că suferă de o astfel de boală.
Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedură utilizată pentru a înlocui măduva osoasă bolnavă cu una sănătoasă, care poate produce celule sanguine normale. Transplantul este indicat ca tratament pentru mai multe boli, cum ar fi leucemie acută, mielom multiplu, dar și anemie aplastică severă, siclemie, talasemie majoră, boli imunodeficitare, anemia Fanconi, dereglări metabolice ereditare etc. Procedura presupune recoltarea de celule stem hematopoietice de la un donator compatibil și transfuzarea lor la un pacient care are nevoie de înlocuirea măduvei osoase bolnave sau distruse, scopul fiind de a restabili producția normală de celule sanguine și de a induce un efect grefă-contra-tumoră, adică o reacție imună a celulelor donatorului împotriva celulelor tumorale.
„Donator poate fi un membru al familiei sau o persoană necunoscută, înregistrată într-un registru de donatori voluntari. Condițiile sunt să fie o persoană sănătoasă, să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani și să fie compatibilă. În acest moment, în România sunt peste 94.000 de persoane înscrise în registru și 45 de oameni în așteptarea unui donator compatibil. Întrucât șansele de compatibilitate cresc cu cât vecinătatea este mai mare, îi încurajez pe români să se înscrie în Registru și să salveze alte vieți. Detalii despre cum puteți deveni donatori de celule stem sunt pe site-ul www.registru-celule-stem.ro”, a explicat dr. Traian Laurian Arghişan, director general interimar la Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.
Registrul român este conectat cu cele internaționale, astfel încât orice bolnav din România poate găsi un donator compatibil în altă țară. În cei 11 ani de când funcționează Registrul național, 419 români au beneficiat de transplant de la donatori neînrudiți (identificați prin intermediul registrelor). La nivel internațional există peste 41.000.000 de donatori înscriși în registre.
Adrian avea 29 de ani când a fost diagnosticat cu leucemie acută limfoblastică de tip B. „La aflarea diagnosticului, primul meu gând a fost moartea. La ce altceva te-ai putea gândi?”. Fratele lui a fost testat pentru compatibilitate, dar, din păcate, vestea nu a fost bună. După 7 luni de la internare, Adrian a primit vestea că i-a fost găsit un donator din Germania, compatibil în proporție de 90%: o femeie. „Este ca și cum m-aș fi născut a doua oară. M-a ajutat să reconsider viața, să privesc fiecare secundă diferit. A trezit în mine dorința de cunoaștere și de a face bine”, a spus spune Adrian, care are astăzi 37 de ani.
Mai puțin de 30% dintre pacienții cu un cancer de sânge au pe cineva compatibil în familie. Din datele Registrului, șansa de a găsi un donator compatibil pentru un astfel de bolnav este ca peste 5% din populaţia României să se înscrie Registru. Înscrierea se poate face online sau fizic, la centrele donatorilor de CSH.
Cele 4 centre de prelevare și transplant medular sunt la Institutul Clinic Fundeni Bucureşti, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii “Louis Ţurcanu” Timişoara, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş și Institutul Regional de Oncologie Iași. Donarea de celule stem hematopoietice se face fie din sângele periferic, fie direct din măduva osoasă (sub anestezie generală, în sala operatorie).
Tipuri de cancere de sânge cu indicație de transplant
Leucemiile, limfomul și mielomul multiplu sunt cele mai frecvente tipuri de cancere de sânge cu indicație de transplant, însă există și o serie de afecțiuni hematologice rare, mai puțin cunoscute, precum sindromul mielodisplazic, aplazia medulară, mielofibroza.
Mielomul multiplu nu se manifestă prin apariția unui nodul sau a unei tumori, așa cum o fac alte tipuri de cancere, ci mai degrabă afectează oasele și tulbură producția de celule sanguine sănătoase. Concret, se formează o grupare anormală de celule maligne, care ulterior produce deteriorări, cum ar fi funcționarea anormală a măduvei osoase, reducerea numărului de globule albe din sânge și a trombocitelor și eroziuni ale oaselor care pot produce fracturi la cel mai mic efort.
Leucemia limfocitară cronică (LLC) este cea mai comună formă de creștere excesivă a celulelor limfatice în organism, reprezentând aproximativ 30% dintre cazurile de leucemie. Datele globale sugerează că LLC afectează între 1 și 5 persoane din 10.000, iar în România sunt înregistrate anual în jur de 900 de cazuri noi. Cu toate acestea, estimările indică faptul că, în funcție de populația României, ar trebui să avem între 2.000 și 10.000 de cazuri anual.
„Această discrepanță subliniază faptul că multe cazuri de LLC rămân nediagnosticate în stadii timpurii de boală, adesea din cauza lipsei de simptome evidente în faza inițială. Simptomele pot varia de la transpirații nocturne, anemie, febră, pierdere în greutate, la apariția unor ganglioni sau disconfort abdominal și modificări ale sângelui. Adesea, pacienții sunt diagnosticați cu LLC după investigații de rutină sau teste de sânge efectuate pentru alte afecțiuni, când hemograma dezvăluie un număr crescut de leucocite și limfocite. Prin urmare, este esențial să conștientizăm importanța și nevoia de diagnosticare precoce pentru a îmbunătăți rezultatele pacienților cu LLC”, a explicat prof. dr. Horia Bumbea, medic hematolog, președintele Comisiei de Hematologie din Ministerul Sănătății.
Potrivit acestuia, doar aproximativ 30% dintre pacienții cu LLC au nevoie imediată de tratament, în timp ce alți în jur de 30% nu vor fi tratați niciodată, ci doar monitorizați (la început o dată la 3 luni, apoi anual sau bianual, în funcție de stadiul bolii).