Raport pentru cancerul colorectal: lipsa simptomelor împiedică screeningul

Un raport de conștientizare a cancerului colorectal trage un semnal de alarmă: lipsa simptomelor îi determină pe oameni să nu se supună testelor de screening.

Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer din lume. Raportul urmărește să înțeleagă mai bine starea globală de conștientizare a CRC, precum și atitudinile și acțiunile privind screeningul CRC pentru grupurile cu risc mediu și screeningul CRC pentru grupurile cu risc genetic ereditar. Au fost intervievați 1.817 respondenți din șase țări și regiuni: Marea Britanie, Ungaria, Arabia Saudită, Thailanda, China continentală și Hong Kong.

Ungaria a avut cea mai mare rată globală de incidență a cancerului colorectal, cu 9.793 de cazuri în 2020, pe baza datelor Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului. Rata de participare la screeningul CRC este foarte scăzută în Ungaria. Îngrijorător este faptul că raportul constată că Ungaria se află pe primul loc în lume (52,8%) în ceea ce privește lipsa simptomelor care îi împiedică să facă screening, cu mult peste media globală de 37,0%.  În ciuda faptului că 51,5 % dintre respondenți au declarat că nu există suficiente informații despre CCR și 34,5 % au menționat costurile care îi împiedică să se supună screeningului CCR, raportul relevă câteva constatări optimiste. De exemplu, 88,8% dintre respondenți sunt mai dispuși să se supună unui screening după ce au aflat despre rata de supraviețuire de 90% la 5 ani în cazul depistării precoce a CCR.

Alte concluzii cheie ale raportului includ:

-           Colonoscopia este cel mai cunoscut test de screening, dar există posibilitatea de a spori gradul de conștientizare a altor teste, cum ar fi testele fecale. Deși colonoscopia este cel mai bine cunoscut test de screening (68,2%), este mai scumpă și mai greu de efectuat decât testele fecale, care sunt mai puțin cunoscute (49,5%). Pentru a promova această opțiune mai accesibilă și mai flexibilă, este necesară o mai bună cunoaștere a testului fecal.

-           Medicii sunt cel mai important factor care îi determină pe respondenți să apeleze la screening în absența simptomelor. 62,5% dintre respondenți au declarat că vor ține cont de sfatul medicului lor pentru a se supune unui screening pentru CCR. Prin urmare, este vital ca medicii să fie mai conștienți de simptomele CCR, să pună întrebările potrivite pentru a identifica un potențial risc genetic ereditar și să ofere pacienților o gamă de opțiuni de screening, care să se potrivească diferitelor stiluri de viață și bugete. În opinia realizatorilor studiului, cel mai bun test de screening pentru cancerul colorectal este cel pe care îl face pacientul.

-           Respondenții sunt împărțiți atunci când sunt întrebați cu privire la aducerea membrilor familiei lor pentru screening. 55,7% sunt conștienți de faptul că un istoric familial de CCR le crește riscul. Conform ghidurilor National Comprehensive Cancer Network (NCCN), acești membri de familie ar trebui să înceapă screeningul la vârsta de 40 de ani sau cu 10 ani înainte de cel mai timpuriu diagnostic de CCR în familie. Vestea bună este că 67,2% dintre cei care au avut CCR sau un istoric familial de CCR și-au dus membrii familiei la screening. În schimb, doar 31,2% din totalul respondenților și-au dus membrii familiei la screening pentru CCR.

Sursa: www.news-medical.net/news/20230420/Global-Colorectal-Cancer-Awareness-Report-Reveals-Lack-of-Symptoms-Holding-Hungarians-Back-from-Screening.aspx

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente