PRAISE-U: orientări și proiecte-pilot pentru depistarea cancerului de prostată în UE

Cele mai noi recomandări ale UE privind screeningul cancerului sugerează ca „statele membre să aibă în vedere o abordare etapizată pentru a evalua fezabilitatea și eficacitatea programelor organizate de screening pentru cancerul de prostată,” a declarat Stella Kyriakides, comisarul European pentru sănătate și siguranță alimentară cu prilejul Congresului European de Urologie desfășurat la Milano.

Unul dintre aceste progame de screening „va fi coordonat chiar de Asociația Europeană de Urologie, așa-numitul proiect PRAISE-U. Având ca scop elaborarea de orientări și punerea în aplicare a unor proiecte-pilot pentru depistarea cancerului de prostată în întreaga UE, PRAISE-U va sprijini punerea în aplicare a recomandării Consiliului”, a subliniat Stella Kyriakides.

De asemenea, au fost alocate fonduri suplimentare în cadrul programului EU4Health 2023 pentru mai multe proiecte și acțiuni comune, a mai adăugat comisarul european.

În contextul în care cancerul de prostată (CPa) și, în special, depistarea sa precoce reprezintă un subiect de actualitate pentru urologii din Europa, sesiunea plenară EAU23 privind CPa a atras cea mai mare audiență la Congresul anual de la Milano. Pe lângă dezbaterile privind diferitele abordări ale detecției și stratificării riscului, sesiunea a prezentat o actualizare majoră cu rezultate oncologice și cea  privind calitatea vieții (QoL). Astfel, la cincisprezece ani de la încheierea studiului ProtecT inițial (1999-2009), se poate concluziona că metodele actuale de stratificare a riscului nu sunt fiabile și că sunt necesare noi instrumente. Cu toate acestea, indicațiile pentru monitorizarea sau supravegherea activă pot fi extinse în siguranță la boala cu risc intermediar. Deciziile de tratament trebuie să echilibreze "compromisurile" între reducerea metastazelor, terapiile hormonale pe termen lung și progresia locală cu tratamente radicale și impactul acestora pe termen scurt, mediu și lung asupra funcției sexuale, urinare și intestinale.

 

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente