Pacientul diagnosticat cu o formă de cancer trebuie să fie cât mai bine și mai corect informat, atrage atenția Anka Mateescu, vicepreședinte al Asociației Române împotriva Leucemiei (ARIL), care a fost desemnată de curând reprezentant al pacienților în cadrul Societății Europene de Oncologie Medicală (European Society of Medical Oncology- ESMO).
Potrivit acesteia, principalul beneficiu de a fi membru ESMO este ”accesul la numeroasele surse de informații, precum jurnalele ESMO (Annals of Oncology, ESMO Open & Immuno Oncology and Technology, etc), abstracte și prezentări din cadrul conferințelor ESMO, cursuri, ghiduri, informații structurate pe tipuri de tumori, toate acestea fiind disponibile pe portalul educațional ESMO- OncologyPRO.
”Rolul meu va fi să diseminez informațiile din sursele ESMO cu pacienții oncologici, familiile lor, cei care îi ingrijesc, dar și cu alte asociații de pacienți. Cred că este foarte importantă educația reprezentanților pacienților, accesul la cât mai multe informații și noutăți pentru a ne asigura că persoanele cu afecțiuni oncologice iau decizii corecte, bazate pe dovezi, dar și că aportul lor în procesul de luare a deciziilor în sănătate este relevant. Pacienții trebuie să își înțeleagă boala sub toate aspectele (diagnosticare, stadializare, prognostic, tratamente, efecte adverse, monitorizare) și să ia deciziile având la dispoziție cât mai multe informații”, a declarat Anka Mateescu, vicepreședinte ARIL, pentru Cancer Plan.