Trebuie să se schimbe metoda de diagnosticare pentru cancerul capului și gâtului?

Pacienții diagnosticați cu cancer la cap și gât cauzat de virusul papiloma uman (HPV) ar trebui să fie testați de două ori pentru a asigura cele mai bune rezultate ale tratamentului.

Este concluzia unui studiu internațional pe scară largă, intitulat "Prognostic implications of p16 and HPV discordance in oropharyngeal cancer", realizat în 13 centre de cancer la cap și gât din nouă țări, publicat în The Lancet Oncology. Studiul, efectuat pe 7.895 de pacienți, a constatat un număr semnificativ de persoane cu rezultate " discordante ", în care cele două teste pentru HPV au indicat rezultate diferite.  Astfel, concluziile au arătat că unul din zece pacienți care au avut rezultate discordante la HPV a avut rezultate semnificativ mai proaste în comparație cu cei care au avut rezultate negative la ambele teste.

Metode actuale de diagnosticare a cancerului capului și gâtului

Sunt necesare două forme de testare pentru a determina dacă acesta a fost cauzat de HPV. Primul dintre ele este testul HPV, care poate detecta virusul HPV real în tumoare. Al doilea test poate detecta o proteină numită P16, care este un biomarker comun al HPV. Testarea P16 este mai ușoară decât testarea HPV și, prin urmare, este în general preferată de către cadrele medicale.

"Prin intermediul colaborării internaționale, am reușit să răspundem la o întrebare care a lăsat perplexă comunitatea care se ocupă de cancerul capului și gâtului timp de peste două decenii. În acest timp, a apărut un nou tip de cancer al capului și gâtului,  numit HPV-corelat cu cancerul capului și gâtului, cauzat de același virus care este adesea responsabil pentru cancerul de col uterin", a declarat dr. Hisham Mehanna, profesor de chirurgie a capului și gâtului la Universitatea din Birmingham și autorul principal al lucrării.

 Pacienții cu cancer prin HPV au avut rezultate mai bune

Cercetătorii au fost intrigați să constate că pacienții cu cancer de cap și gât prin HPV au răspuns semnificativ mai bine la terapiile actuale decât pacienții al căror cancer nu era legat de HPV. În urma acestor constatări, cercetătorii au început să caute tratamente mai puțin toxice pentru acești pacienți. În plus, au avut loc mai multe studii clinice, care au explorat modalități de a crește intensitatea tratamentului pentru tratamentele HPV-negative. "Prin urmare, testarea pentru HPV la pacienții cu cancer la cap și gât a devenit o prioritate reală, iar această nouă cercetare a rezolvat enigma care nedumirește comunitatea internațională cu privire la motivul pentru care unii pacienți răspund mult mai bine la tratament decât alții", a explicat profesorul Mehanna.   Pacienții cu teste discordante care fumează au prezentat un risc mai mare de rezultate mai proaste. Cercetătorii au descoperit că, la fumători, cancerele au avut tendința de a acționa ca și cancerele HPV-negative. Cu toate acestea, pacienții cu teste discordante care nu fumau au avut rezultate bune în cazul formelor de cancer HPV-pozitive.  "Acest lucru are implicații semnificative asupra modului în care testăm pacienții cu cancer de cap și gât în viitor, în special în regiunile în care fumatul este încă răspândit și boala HPV nu este răspândită, cum ar fi cele din sudul și din estul Europei.  De asemenea, are implicații semnificative pentru modul în care alegem în ce studii să înscriem acești pacienți și, în viitor, ce tratament să primească", a concluzionat profesorul Mehanna.

Sursa: www.healtheuropa.com/why-diagnostics-for-head-and-neck-cancer-needs-to-change/121203/

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente