Mortalitatea prin cancer este cu 48% mai mare în România față de media europeană, conform raportului de ţară al Comisiei Europene şi al OECD.
Pacienții, medicii, autoritățile și industria farmaceutică își iau angajamentul să întreprindă orice măsuri le intră în atribuții pentru a ridica țara noastră de pe acel loc ”fruntaș” la mortalitate.
”De 23 de ani, de când sunt pe strada oncologiei, suntem tot pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte mortalitatea prin cancer şi pe ultimul loc la finanţare. Sunt convins că doar împreună - politicieni, medici, decidenţi din sănătate, organizaţii de pacienţi, dar şi industria farmaceutică - putem schimba radical situaţia în viitorul raport de ţară al Comisiei Europene, dar şi calitatea vieţii pacienţilor”, a afirmat Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC).
România înregistrează decalaje importante faţă de alte state membre ale UE în ceea ce priveşte prevenirea şi combaterea cancerului. ”Factorii de risc comportamental au prevalenţă mare în România, fiind necesare eforturi suplimentare de prevenţie, depistare precoce. Screeningul are o acoperire foarte scăzută cu precădere în rândul persoanelor cu venituri mici şi cu un nivel de educaţie redus, dar şi al celor care locuiesc în mediul rural”, a atras atenția conf. dr. Diana Păun, consilier prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.
”Avem o legislaţie închegată în ceea ce priveşte lupta împotriva cancerului (Planul Naţional de Combatere a Cancerului, Legea dreptului la uitare, Legea prin care se acordă zile de concediu şi tratament psihologic gratuit pentru bolnavi şi aparţinători, Legea prin care s-a instituit Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer). Împreună, am reuşit lucruri pe care Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer le ţintea de 20 de ani – cum ar fi, spre exemplu, reglementarea Registrului Naţional al Bolnavilor de Cancer. Ca în multe domenii de activitate, să ai legi şi reglementări bune nu este îndeajuns. Discutând cu mulţi bolnavi de cancer care şi-au pus speranţa în munca noastră comună, am ajuns la concluzia că aşteptările lor, în mod justificat, sunt foarte mari ca schimbarea să se producă acum. Cu o persoană bolnavă de cancer, timpul nu are răbdare”, a menționat și Nicoleta Pauliuc, președinte Comisia pentru apărare, siguranță publică și ordine națională din Senat, inițiator al unora dintre legile menționate.
Legea care aprobă Planul național de prevenire și combatere a cancerului a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis la începutul lunii noiembrie 2022. În prezent, un grup de specialiști coordonați de secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, lucrează la realizarea normelor pentru implementarea Legii cancerului.
”Planul de cancer (…) a fost un efort conjugat nu numai al tuturor actorilor politici, ci al tuturor celor care au pus umărul la acest demers extraordinar de important, fără precedent aproape. Cred că fără o schimbare de paradigmă, fără un alt fel în care să ne uităm la lucruri nu vom reuşi să facem aceşti paşi înainte, să ajungem şi în România aşa cum se întâmplă în alte state europene”, a declarat Andrei Baciu.
Programul de oncologie
Datele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate arată că, în 2022, au fost introduși în programul național de oncologie 185.000 de pacienţi, iar 24.000 de pacienți au beneficiat de servicii de radioterapie. Fondurile alocate managementului cancerului s-au dublat în ultimii 5 ani. Însă este nevoie de o depistare cât mai precoce a afecțiunilor oncologice. ”Sunt dezvoltate pentru noul Contract-Cadru acele riscograme ce identifică principalii factori de risc asociaţi bolii oncologice - este vorba despre consumul de tutun și de alcool, comportamentul alimentar cu minimă consiliere psihologică încă din nivele primare sau secundare de asistenţă medical pentru activitatea fizică /combatarea sedentarismului, consigliere pentru un comportament sexual sănătos”, a afirmat conf. dr. Adela Cojan, președinte CNAS.
În prezent, la nivel național sunt 37 de centre de radioterapie, dintre care 21 sunt în mediul privat. ”Avem în plan în viitorul foarte apropiat introducerea inclusiv a radioterapiei stereotactice în acest subprogram al radioterapiei bolnavilor cu afecţiuni oncologice”, a mai explicat președintele Casei. Potrivit acesteia, este creată linie bugetară specială cel puţin pentru introducerea markerilor genetici în vederea tratamentului personalizat pentru patru dintre localizări - cancerul de sân, cancerul ovarian, cancerul de plămân şi cancerul colorectal.