Screeningul pentru cancerul pulmonar - mai eficient când se utilizează strategii bazate pe modele de risc

Strategiile de depistare a cancerului pulmonar bazate pe modele de risc, care selectează persoanele în funcție de riscul personal, sunt mai eficiente din punct de vedere al costurilor decât recomandările actuale bazate exclusiv pe vârstă și pe istoricul de fumător, potrivit unui studiu condus de grupul de lucru pentru cancer pulmonar al Cancer Intervention and Surveillance Modeling Network (CISNET).

Concluziile, publicate în Annals of Internal Medicine, sugerează că includerea modelelor de risc personal de cancer pulmonar ar trebui luată în considerare pentru viitoarele recomandări ale U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF). ”Rezultatele acestui studiu ar putea fi considerate ca un potențial ghid pentru dezvoltarea unui model de screening pentru cancerul pulmonar, bazat pe un model de risc eficient din punct de vedere al costurilor, în diferite medii și în funcție de disponibilitatea resurselor de asistență medicală", a declarat autorul principal al studiului, dr. Iakovos Toumazis, profesor asistent în domeniul serviciilor de sănătate. "În timp ce recomandările actuale sunt rentabile, constatările noastre sugerează că putem îmbunătăți aceste orientări și oferi mai multă flexibilitate pentru a-i include pe cei care au cele mai mari șanse să beneficieze de screeningul pentru cancerul pulmonar."

Cancerul pulmonar este principala cauză de deces prin cancer în SUA și al doilea cel mai frecvent cancer diagnosticat anual, potrivit Societății Americane de Cancer. USPSTF recomandă în prezent screening-ul anual cu tomografie computerizată cu doză mică la adulții cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani care au un istoric de 20 de pachete de țigări pe an și care fumează în prezent sau au renunțat la fumat în ultimii 15 ani. În acest studiu, cercetătorii au analizat două modele diferite de calculatoare de risc. Unul estimează probabilitatea ca o persoană să dezvolte cancer pulmonar în șase ani, iar celălalt prezice probabilitatea ca o persoană să moară de cancer pulmonar în termen de șase ani. În acest studiu, cercetătorii au folosit versiuni simplificate pentru ambele modele care au luat în considerare doar vârsta, sexul și predictorii de risc legați de fumat.

Studiul a constatat că screeningul bazat pe modelul de risc este eficient din punct de vedere al costurilor, indiferent de modelul de calcul utilizat, dar a subliniat, de asemenea, importanța selectării unui prag de risc specific modelului de calcul utilizat. În plus, cercetătorii au identificat o gamă de praguri de risc care, atunci când sunt utilizate pentru a selecta persoanele pentru screening, produc mai mulți ani de viață ajustați la calitate și economii de costuri în raport cu recomandările actuale ale USPSTF, în funcție de diferite ipoteze. "Modelul nostru arată că screeningul personal bazat pe risc pentru cancerul pulmonar este eficient din punct de vedere al costurilor într-o gamă largă de praguri de risc, oferind flexibilitate pentru implementarea abordărilor bazate pe modelul de risc într-o varietate de medii care au la dispoziție diferite resurse de asistență medicală", a declarat Toumazis.

 

Sursa: https://medicalxpress.com/news/2023-02-lung-cancer-screening-effective-model-based.html

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente