Prin Planul European de Combatere a Cancerului, „ne-am angajat să facem o diferență reală pentru pacienții cu cancer și familiile acestora, pentru toți cetățenii europeni. Acest lucru poate fi realizat numai prin abordarea decalajelor inacceptabile pe care le vedem astăzi în cadrul UE”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul European pentru sănătate și siguranță alimentară, cu prilejul conferinței Echitate, excelență și inovație - îngrijire modernă a cancerului pentru toți, Planul european de combatere a cancerului - eradicarea inegalităților în cadrul îngrijirii oncologice, organizată de Președinția Suedeză a Consiliului Uniunii Europene și Comisia Europeană în preambulul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului 2023.
În opinia comisarului european, „depășirea inegalităților în materie de cancer în UE va fi o provocare. Dar cred că, dacă identificăm și înțelegem unde se află disparitățile, șansele noastre de reușită sunt mult mai mari”.
Cancerul pulmonar, cea mai frecventă cauză de deces din motive oncologice
Plan European de Combatere a Cancerului a fost prezentat în mijlocul celei mai grave crize de sănătate publică din timpurile moderne, care a avut un impact negativ semnificativ asupra prevenirii și îngrijirii cancerului. Acest lucru a făcut ca urgența de a acționa să fie și mai mare. Acest plan este un pilon-cheie al Uniunii Europene a Sănătății. „În doi ani, Planul de luptă împotriva cancerului a trecut de la un proiect la acțiuni concrete, realizând în mod activ numeroasele sale priorități și inițiative emblematice, susținute de investiții financiare fără precedent. Una dintre inițiativele emblematice este primul Registru european al inegalităților în materie de cancer. Acesta reflectă ambiția planului de a înțelege, de a aborda și, mai ales, de a reduce inegalitățile în materie de cancer între statele membre și de a direcționa mai bine investițiile la nivelul UE și la nivel national”, a subliniat Stella Kyriakides.
Cancerul este una dintre provocările majore din domeniul sănătății din zilele noastre. Este a doua cea mai frecventă cauză de deces, reprezentând una din patru vieți pierdute în UE. „În toate statele membre, cancerul pulmonar rămâne de departe cea mai frecventă cauză de deces prin cancer. Ceea ce este și mai îngrijorător este diferența de două ori mai mare în ceea ce privește mortalitatea prin cancer în UE”, a atras atenția comisarul european, amintind și că „pentru prima dată în ultimii 20 de ani, avem recomandări noi, moderne și bazate pe date științifice pentru depistarea cancerului la nivelul UE. Acestea includ o mai bună orientare și o extindere a screeningului de rutină, acoperind șase tipuri de cancer, reprezentând peste jumătate din totalul cazurilor de cancer și al deceselor din motive oncologice în UE. Acest lucru înseamnă că vom avea o șansă reală de a face diferența în întreaga UE. Punerea în aplicare este esențială și vom monitoriza îndeaproape”.
Peste 30 de inițiative pentru anul 2024
Vorbind despre acțiunile viitoare, Stella Kyriakides a anunțat că „pe parcursul anului viitor, vom continua să realizăm ambițiile Planului de luptă împotriva cancerului, cu peste 30 de acțiuni și inițiative concrete deja în curs de realizare. Printre propunerile-cheie avem două acțiuni importante privind prevenirea. Vom prezenta o nouă recomandare privind cancerele care pot fi prevenite prin vaccinare, precum și măsuri pentru realizarea unor medii fără fum de țigară, pentru a contribui la realizarea obiectivului nostru de a avea o Generație fără tutun până în 2024. Aș dori, de asemenea, să subliniez o altă evoluție importantă într-un domeniu care are o importanță majoră - accesul la servicii financiare. Datorită îmbunătățirilor în materie de depistare precoce, tratament și îngrijire, tot mai mulți europeni supraviețuiesc cancerului”.
Dreptul de a fi uitat – este necesar un cod de conduită
Nu de puține ori, cei care au câștigat lupta cu cancerul se trezesc luptând pentru dreptul lor de a fi uitați. „Istoricul lor medical poate constitui în continuare o barieră în calea accesului la asigurări și servicii financiare, chiar și după zeci de ani de remisiune. Acest lucru este pur și simplu inacceptabil. Dorim să schimbăm această situație și vom lucra cu mediul de afaceri la un cod de conduită pentru a ne asigura că progresul medical remarcabil din ultimii ani este pe deplin recunoscut. Unele state membre încorporează deja dreptul de a fi uitat în legislațiile lor naționale”, a atras atenția Stella Kyriakides.
Mai mult, noile norme UE privind creditele de consum, ce urmează să fie adoptate în curând, vor avea aceeași abordare – „făcând încă un pas împotriva inegalității în acest domeniu, în mod egal și în întreaga UE. O corporație globală pentru combaterea cancerului este esențială și suntem la începutul discuțiilor privind cooperarea cu US Cancer Moonshot. Cred cu tărie în colaborarea pentru a aduce schimbări și în domeniul cancerului la nivel global. În prezent, suntem în curs de înființare a unui grup operativ UE-SUA în domeniul sănătății, iar aceste discuții nu vor avea un impact doar asupra pacienților și familiilor din UE și SUA, ci și la nivel mondial”, a mai declarat Stella Kyriakides.