Prevenția în domeniul cancerului ar duce la evitarea a până la 50% dintre cazurile de cancer, iar mulți factori de risc sunt caracteristici și altor boli, nu doar celor oncologice.
Institutul Oncologic ”Prof. dr. Ion Chiricuță” din Cluj- Napoca (IOCN), în parteneriat cu alte centre europene (din Italia, Germania, Franța și Belgia), are în derulare un proiect prin care să fie creat un cadru al prevenției personalizate.
”Știm cu toții deja că prevenția în domeniul cancerului poate să reducă până la 50% dintre cazurile de cancer, iar anumiți factori de risc, precum obezitatea, sedentarismul sau fumatul, sunt comuni și pentru bolile cardiovasculare, spre exemplu. Prin acest proiect, practic, ajutăm pacientul să-și reducă riscul de apariție a bolii în general, nu doar a cancerului. De asemenea, vrem să ajungem la un set de parteneri cu care să creăm acest network sau rețea de expertiză în domeniu și facem apel la toți factorii responsabili români care doresc să contribuie”, a afirmat dr. Delia Nicoară, medic specialist sănătate publică, IOCN, în cadrul dezbaterii ”eHealth în oncologie- o nouă lume a îngrijrii pacienților bolnavi de cancer”, organizată pe 24 noiembrie la Palatul Parlamentului.
Potrivit medicului clujean, dosarul electronic al pacientului oncologic este unul dintre pilonii importanți din Planul național de prevenire și combatere a cancerului, la fel și Registrul național de cancer.
”Un alt obiectiv important este crearea unui tomor board digital- o platformă în care specialiștii din oricare dintre centrele oncologice din România să poată discuta cazurile complexe inclusiv cu specialiști din centrele din afara țării. Există, spre exemplu, în momentul de față, colaborări, dar ar fi indicat să avem un astfel de tumor bord digital, astfel încât această practică să fie introdusă în rutina săptămânală a medicilor”, a mai afirmat specialistul.
Dezbaterea ”eHealth în oncologie- o nouă lume a îngrijrii pacienților bolnavi de cancer” a fost organizată, pe 24 noiembrie 2022, de revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în scopul de a găsi acele soluții care să ajute la creionarea viitorului sănătății digitale în oncologie. Dezbaterea a avut loc în cadrul proiectului ”Împreună Învingem Cancerul”.