Comisia Europeană a invitat statele membre să numească autoritățile competente pentru a participa în acțiunea comună privind inegalitățiler în cancer - cu un buget de un milion de euro.
Institutul Național pentru Sănătate Publică (INSP) este autoritate competentă pentru acțiunea comună privind inegalitățile în cancer, pentru acțiunea privind cancerul și alte boli netransmisibile și în acțiunea comună privind vaccinarea anti-HPV. De asemenea, experți ai Institutului participă ca personal de suport în acțiunea comună al cărei lider de consorțiu este European Cancer Organisation.
”Profilul de țară al inegalităților în cancer care utilizează date din registru va fi publicat în cursul lunii februarie a anului 2023. Una dintre constatări este că ne lipsesc foarte multe date care să ne permită identificarea inegalităților naționale între grupurile socio- profesionale și între regiuni sau zone ale țării. Totuși, există cancere prevenibile ale căror incidențe și mortalități sunt nepermis de mari,prin comparație cu Uniunea Europeană (de exemplu, cancerul de col uterin are acești indicatori de trei ori mai mari decât media europeană). Accesul la screening în România este în continuare extrem de limitat atât la nivelul populației generale, cât și între grupuri socio- profesionale. Sunt inegalități de acces care țin foarte mult de dotare, de infrastructură, dar și de persoane. Aș vrea să atrag atenția că ar trebui să avem registru de cancer care să ne permită să identificăm inclusiv inegalitățile, dar nu ne oferă și soluții. Totul depinde de resursa umană. În oameni stă puterea de a analiza și de a interpreta aceste date oferite de registru și de a lua decizii bazate pe date”, a afirmat dr. Carmen Ungurean, coordonator prevenție și screening pentru cancer, INSP, în cadrul dezbaterii ”Politici și strategii europene și românești în domeniul oncologiei”, care a avut loc online pe 17 noiembrie.
Expertul a mai atras atenția asupra unei alte surse de finanțare existente – Programul Operațional Sănătate (POS)- în curs de aprobare până la sfârșitul anului 2022, care adresează domeniul oncologiei într-un mod comprehensiv, de la prevenție până la paliație, de la soluții simple, bazate pe soluții puțin costisitoare, până la cercetare, diagnostic și tratament de precizie. Valoarea totală a POS este de aproape 6 miliarde de euro, din care un procent important este alocat oncologiei.
Dezbaterea ”Politici și strategii europene și românești în domeniul oncologiei” a fost organizată de revista Politici de Sănătate și Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM), în contextul președinției cehe a Consiliului UE. Evenimentul s-a bucurat și de prezența secretarului de stat în Ministerul Sănătății din Cehia, Jakub Dvoracek, dar și a Katerinei Konecna, europarlamentar în Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI).