Participanții la masa rotundă organizată în preambului Zilei mondiale de luptă împotrova cancerului pulmonar au atras atenția că un aspect foarte important în managementul acestui tip de cancer este reprezentat de îmbunătățirea serviciilor de diagnostic imagistic.
”Este necesar să creștem numărul de echipamente CT low energy și PET-CT, dacă vrem să implementăm un program de screening. Sunt foarte puține echipamente de acest tip și este neapărat necesar ca posibilitatea de a face investigații PET-CT să fie îmbunătățită. Sunt nenumărate cazuri care nu beneficiază de această investigație pentru că, pe de o parte, există o întârziere până la aprobarea decontării, iar pe de altă parte, pacienții se află la distanțe mari de centrele unde se poate efectua o astfel de investigație. Cred că desființarea comisiei care aprobă decontarea acestor investigațiilor PET-CT din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este o necesitate. De asemenea, susțin introducerea ca proceduri/servicii decontate prin foi de spitalizare de zi (FOSZ) a ecografiei endobronșice (EBUS/EUS), a puncției biopsie percutană transtoracică (PBTT), a mediastinoscopiei și toracoscopiei. Ar fi utilă o actualizare a listei procedurilor decontate și adăugarea, alături de bronhoscopie, a acestor tehnici”, a afirmat conf. dr. Michael Schenker, președintele Comisiei de Oncologie din Ministerul Sănătății.
Potrivit acestuia, sunt astăzi 30 de medicamente noi țintite înregistrate de agențiile guvernamentale (FDA, EMA) care au îmbunătățit semnificativ lucrurile în tratamentul sistemic specific al pacienților diagnosticați cu stadii avansate de cancer pulmonar. ”Introducerea unor molecule noi în Programul Național de Oncologie trebuie să rămână un obiectiv foarte important. Trebuie să avem în vedere îmbunătățirea și creșterea calității tratamentului, deoarece orice fel de program de screening am implementa și oricât de eficient ar fi acesta, numărul de pacienți diagnosticați în stadii avansate va rămâne unul foarte mare. Imunoterapia, terapia țintită și alte tratamente noi fac ca 50% dintre pacienții cu boală avansată să aibă o supraviețuire de lungă durată. În momentul de față, în PN Oncologie sunt 14 din 30 de molecule înregistrate”, a explicat oncologul.