Anglia: beneficiile programului de screening mamar

Rezultatele unui studiu realizat de Universitatea Queen Mary din Londra au arătat că beneficiile programului de screening mamar al NHS depășesc  riscul de supradiagnosticare a acestei afecțiuni.

Programul de screening mamar al NHS are un efect profund asupra combaterii cancerului de sân în Regatul Unit, reprezentând 31% din toate diagnosticele noi de cancer la femei în fiecare an. În ciuda creșterii numărului de cazuri cu 4% în ultimii 10 ani, decesele cauzate de cancerul de sân sunt în scădere. Deși depistarea din timp salvează vieți, riscul de supradiagnosticare face ca unele femei să nu dorească să participe la screening. Cercetătorii de la Universitatea Queen Mary din Londra au atenuat aceste îngrijorări, constatând că riscul de supradiagnosticare este relativ mic în comparație cu beneficiile identificării precoce a cancerului de sân.

Programul de screening mamar al NHS

Programul NHS de depistare a cancerului de sân invită femeile cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani, înregistrate la un medic de familie, să se supună unui screening pentru depistarea cancerului de sân la fiecare trei ani. Screeningul constă în mamografii, pentru a evalua sânii în vederea depistării semnelor de cancer, deși există în continuare îngrijorări cu privire la potențialele efecte nocive ale screeningului, cum ar fi supradiagnosticul.

Supradiagnosticul nu este atunci când un test identifică o anormalitate care se dovedește a nu fi cancer, cunoscut sub numele de fals-pozitiv, ci atunci când este diagnosticat un cancer real care ar fi crescut atât de lent încât nu ar fi provocat niciodată niciun simptom. Estimările anterioare privind ratele de supradiagnosticare au variat de la mai puțin de 5% din cancerele detectate prin screening la peste 30%.

Cât de răspândită este supradiagnosticarea?

Este esențial ca femeile să aibă încredere în ratele de supradiagnosticare pentru a putea lua decizii în cunoștință de cauză cu privire la participarea la programul NHS de screening mamar. Pentru a cuantifica acest lucru, cercetătorii au examinat 57.493 de cazuri de cancer de sân diagnosticate între 2010 și 2011, comparându-le cu 105.653 de controale. Echipa a estimat efectul screeningului pentru cancerul de sân asupra riscului de cancer de sân și a combinat rezultatele cu datele naționale de incidență pentru a determina ratele absolute de supradiagnosticare. Aceasta a fost calculată ca fiind excesul cumulativ de cazuri de cancer diagnosticate la femeile cu vârste cuprinse între 50 și 77 de ani care au participat la screeningul trienal când aveau între 50 și 70 de ani. Cercetătorii au comparat apoi aceste rezultate cu cele ale femeilor care nu au participat la screening. Rezultatele au arătat că numărul estimat de cazuri supradiagnosticate la femeile care au participat la toate screening-urile din cadrul Programului de screening mamar al NHS a fost de sub trei la 1.000, ceea ce înseamnă că aproximativ 3,7% din cancerele detectate prin screening au fost supradiagnosticate. Această cifră este semnificativ mai mică decât cea estimată anterior, iar echipa a observat că, în cel mai rău caz, programul NHS de screening mamar este asociat cu o supradiagnosticare modestă a bolii. Stephen Duffy, profesor la Universitatea Queen Mary din Londra și co-investigator principal al studiului, a declarat: "Aceste rezultate oferă o oarecare siguranță că participarea la Programul NHS de screening mamar conferă doar un risc scăzut de supradiagnosticare a cancerului de sân. Împreună cu rezultatele studiului nostru anterior privind efectul screeningului asupra mortalității prin cancer de sân, acest lucru indică faptul că beneficiul screeningului în prevenirea deceselor cauzate de cancerul de sân depășește riscul mic de supradiagnosticare".  Peter Sasieni, director academic al Unității de studii clinice și profesor la King's College London a concluzionat "Supradiagnosticul este o problemă destul de complexă. Dacă am fi încetat să mai urmărim femeile la vârsta de 70 de ani, aproape 1% dintre femeile depistate ar fi fost aparent supradiagnosticate, dar dacă mai așteptăm încă șapte ani, mai multe femei care nu au fost niciodată depistate vor fi diagnosticate cu cancer de sân, iar trei sferturi dintre cancerele în exces se dovedesc a fi fost diagnosticate precoce și nu supradiagnosticate. Ceea ce înseamnă că majoritatea studiilor anterioare au supraestimat daunele participării la depistarea cancerului de sân până la vârsta de 70 de ani".

 

Sursa: www.healtheuropa.com/does-the-nhs-breast-screening-programme-cause-overdiagnosis/116829/

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente