Forma finală a Programului va fi trimisă, până pe 24 iulie 2022, către Comisia Europeană. POS vine în întâmpinarea problemelor sistemului de sănătate care afectează toate nivelurile de asistență medicală, dar și accesul la diagnostic și tratament. Aceste probleme se reflectă și în calitatea prevenției, diagnosticului și îngrijirii în cancer. Programul prevede investiții în cabinetele medicilor de familie- componentă finanțată prin PNRR, investiții în ambulatoriile de specialitate, în asistența medicală terțiară, dar și investiții în cercetare și digitalizarea sistemului medical. Investițiile sunt împărțite în două tipuri de cheltuieli: FEDR și FSE+.
”Măsurile FEDR prevăzute în POS au ca scop reducerea inegalităților în distribuția geografică a serviciilor și vor contribui la îmbunătățirea accesului la serviciile de sănătate. Din acest punct de vedere, Programul nostru se aliniază obiectivelor Organizației Mondiale a Sănătății, asigurând accesul universal la serviciile de sănătate esențiale. Prin Program, pornind de la resursele existente în cele trei institute de oncologice, vom sprijini dezvoltarea acestora prin realizarea unui centru de excelență în combaterea cancerului”, a explicat Dan Dumitrescu în cadrul dezbaterii ”Construirea rezilienţei în sistemul de sănătate”.
Investițiile FEDR sunt completate de măsuri FSE+, printre care dezvoltarea de standarde și protocoale de practică în diagnosticul și tratamentul cancerului, contribuind astfel la creșterea calității serviciilor în toate regiunile țării.
”Măsurile FSE+ sunt prevăzute să se desfășoare într-un mod coordonat, astfel încât să contribuie la dezvoltarea rețelelor de screening și a rețelelor de îngrijire clinică, așa cum sunt ele prevăzute ca obiective în Strategia Națională de Sănătate 2022- 2030, aflată în stadii avansate de elaborare. O altă direcție a investițiilor prevăzute de POS este cea a revizuirii curriculei de rezidențiat pentru aproximativ 70 de specialități, contribuind astfel la îmbunătățirea formării și specializării resurselor umane, mai ales în actualul context de deficit al specialiștilor în sănătate”, a mai afirmat reprezentantul MIPE.