EU4Health: proiect-pilot pentru maparea pacienților cu cancere rare

Comisia Europeană monitorizează implementarea planurilor naționale de cancer și oferă sprijin statelor membre.

”În cadrul EU4Health am propus un proiect- pilot care ține de maparea pacienților cu cancere rare. Chiar dacă nu avem un registru european, trebuie să știm exact care este situația în toate țările UE și, mai ales, care sunt opțiunile terapeutice. Libera circulație și facilitarea serviciilor medicale transfrontaliere pentru pacienții cu cancere rare pot fi extrem de importante. În cadrul Misiunii pentru Cancer sunt deja pornite principalele priorități în ceea ce privește stabilirea unor programe de cercetare în domeniul cancerului. Vor fi disponibile fonduri consistente pentru acțiuni de  cercetare”, a explicat Cristian Bușoi,  președinte Comisia de Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, Raportor al progamului EU4Health,  în cadrul dezbaterii ”Consolidarea rezilienței sistemului de sănătate”.

Potrivit acestuia, România trebuie să fie nu doar aliniată cu lupta dusă la nivel european împotriva cancerului, ci să fie printre țările care avansează cât mai repede în implementarea unui plan articulat de combatere a cancerului.

”România este una dintre țările greu încercate, cu un număr mare de cazuri de cancer, cu probleme în ceea ce privește diagnosticarea la timp a unor tipuri de cancer, cu oarecare dificultăți în accesul la tratamente inovatoare, uneori chiar la tratamente de bază. La nivel european, cancerul reprezintă o prioritate de politică publică”, a mai spus europarlamentarul român.

Din păcate, pandemia a creat probleme foarte mari în zona pacienților cu cancer, întârziind diagnosticarea și chiar, în unele cazuri, administrarea tratamentelor și monitorizarea pacienților, atât din cauza închiderii anumitor spitale, cât și a rezervei bolnavilor de a se expune la riscul infectării cu SARS-CoV-2. Experții internaționali atrag atenția că, în perioada următoare, ne vom confrunta cu o creștere a cazurilor complicate de cancer care nu au putut fi gestionate corespunzător în anii 2020- 2021. Aceasta face ca Planul european de luptă împotriva cancerului să fie mai important ca niciodată.

Proiectul “Împreună învingem cancerul” este realizat cu sprijinul

Proiectul este derulat de grupul de Oncologie din cadrul ARPIM și companiile membre ARPIM, alături de revista Politici de Sănătate
DISCLAIMER Medical: Informațiile de pe platformă sunt furnizate numai pentru informații generale. Nu trebuie privite ca un sfat medical și nu trebuie să reprezinte un înlocuitor al consultării profesionale cu un furnizor de asistență medicală calificat și familiarizat cu nevoile dumneavoastră medicale individuale.
Termeni și condițiiPolitica de confidențialitate
Toate drepturile rezervate - Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente