Pentru a veni în întâmpinarea potențialilor beneficiari ai programului de screening pentru cancerul colorectal (persoanele cu vârsta între 50 și 74, cu domiciliul/reședința în București sau Ilfov), a fost realizat un formular de înscriere online care poate fi accesat pe site-ul Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (https://www.copac.ro/formular-de-inscriere-pentru-pacienti/) sau pe site-ul proiectului ROCCAS II București-Ilfov https://screeningroccas2-bif.ro/pentru-pacienti/).
Tot în acest scop, a fost creată și harta interactivă care identifică cea mai apropiată locație a unui medic de familie aflat în program, față de locația pacientului. Harta este disponibilă la adresa: https://screeningroccas2-bif.ro/harta-medicii-inrolati.../.
Conform obiectivelor proiectului ”Furnizarea serviciilor de sănătate din programele de prevenţie, depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al leziunilor precanceroase colorectale - ROCCAS II Bucuresti-Ilfov”-POCU/757/4/9/136824, proiect derulat de Spitalul Universitar de Urgență Militar Central în parteneriat cu Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), testarea pentru pacienții din proiect este gratuită, astfel încât beneficiarii nu vor suporta niciun cost pentru investigațiile clinice și paraclinice, spitalizare sau tratament.
”Ca organizație care informează și acompaniază pacienții, ne dorim să venim cât mai mult în sprijinul lor și, de aceea, am creat aceste instrumente pentru pacienții al căror medic de familie nu este înrolat în program. Deja s-au înscris online peste 50 de pacienți, care au fost contactați de colegii noștri și trimiși la medicii din locații apropiate de ei. Mulți dintre ei au fost deja testați. Invităm toate persoanele cu vârsta între 50 și 74 de ani care locuiesc în București și Ilfov și doresc să se testeze pentru cancerul colorectal să se înscrie online”, a declarat Ștefan Răduț, coordonatorul din partea COPAC al proiectului ROCCAS II București-Ilfov.
Proiectul se derulează până în decembrie 2023 și are ca obiectiv general promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei și a oricărei forme de discriminare, prin creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate și servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament precoce al cancerului colorectal pentru 50.001 de persoane din regiunea București-Ilfov, dintre care minimum 53% aparțin grupurilor vulnerabile.