Raportul ”Childhood cancer inequalities in the WHO European Region, elaborat de OMS. Regiunea Europa” arată că peste 80% din cancerele care apar la copii din țările cu venituri ridicate sunt vindicate.
Acest lucru nu este, însă, adevărat pentru toată lumea și persistă inegalități puternice între statele din Europa. Aceste inegalități apar de-a lungul întregului traseu al bolii, de la diagnostic, la tratament și îngrijirea de susținere.
Participanții la webinarul ”Making sure European Initiatives Deliver for Children & Young People with Cancer”, organizat de SIOP Europe (International Society of Paediatric Oncology) și Childhood Cancer International Europe (CCI) în cadrul European week against cancer au atras atenția că există un risc – acela ca mai multe inițiative incluse în angajamente precum Planul European de Combatere a Cancerului, Misiunea împotriva cancerului și Strategia farmaceutică pentru Europa, care conțin acțiuni relevante pentru copiii și adolescenții bolnavi de cancer, să nu-și atingă potențialul maxim din cauza unei simple lipse de coordonare, ceea ce ar putea duce la lacune conceptuale sau, mai rău, la contradicții între inițiative. Din acest motiv, SIOP Europe și CCI Europe pledează pentru menținerea impulsului, punând accentul pe acțiuni coordonate în cadrul tuturor programelor relevante ale UE și solicită înființarea unui grup de lucru cu mai multe părți interesate.
Astfel, un Comitet consultativ al UE privind cancerele pediatrice ar avea un rol esențial în sprijinirea unei acțiuni organizate și în realizarea deplină a unei agende, foarte ambițioase, a UE pentru copiii, adolescenții și adulții tineri bolnavi de cancer din întreaga Europă. Webinar-ul a dezvoltat viziunea acestui Consiliu consultativ al UE din perspectiva pacienților, a părinților, supraviețuitorilor și a mediului academic.
Potrivit lui Gilles Vassal, membru al SIOP Europe board, „obiectivul nostru general este să vindecăm mai mult, să vindecăm mai bine și să combatem inegalitățile. Putem face acestea acțiuni precum: definirea rolului sistemului imunitar și al epigeneticii pentru intervențiile terapeutice; utilizarea sistematică a tuturor datelor disponibile din domeniul cercetării și al asistenței medicale; dezvoltarea Inteligenței Artificiale pentru diagnostic și tratament; dezvoltarea și introducerea unor terapii inovatoare eficiente și mai puțin toxice în îngrijirea standard; asigurarea accesului egal la tratamentele inovatoare și la tratamentele standard în întreaga Europă; înțelegerea cauzelor cancerelor la copii în vederea elaborării unei strategii de prevenire”.