Dezbaterea ,,Supraviețuitori și învingători. O dezbatere despre importanța crucială a prevenției în creșterea șanselor de supraviețuire a pacienților de cancer”, organizată de senator Nicoleta Pauliuc, a așezat la aceeași masă autoritățile, medicii și asociațiile de pacienți, într-un efort comun de îmbunătățire a managementului oncologic și a sistemului de Sănătate centrat pe nevoile pacientului.
”Eu îmi iau angajamentul de a prelua toate inițiativele bune și de a transpune în legislație toate dorințele. Avem deja două legi care au parcurs întreg circuitul: Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer și legea care acordă tratament psihologic gratuit și zile de de concediu atât bolnavilor oncologici, cât și aparținătorilor acestora. Cea de-a treia lege, aflată la Camera Deputaților, acordă dreptul la uitare persoanelor care au supraviețuit cancerului. Această lege creează premisele pentru ca supraviețuitorii să poată accesa servicii financiare în condiții firești, fără a fi supuși vreunei forme de discriminare”, a declarat Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, ea însăși supraviețuitoare a cancerului.
Potrivit Administrației Prezidențiale, doar prin promovarea unor politici incluzive și echitabile, precum dezvoltarea Planului Național de Combatere a Cancerului sau pachetul legislativ care instituie o zi națională a supraviețuitorilor de cancer, se pot face schimbări benefice în viața pacienților. ”Acțiunile consistente întreprinse de România la mai puțin de un an de la adoptarea Planului European de combatere a cancerului sunt lăudabile și ne poziționează în fruntea preocupărilor europene privind drepturile supraviețuitorilor de cancer. Inovația și cercetarea medicală contribuie semnificativ la un trend pozitiv în ceea ce privește șansele de supraviețuire ale bolnavilor de cancer. În același timp însă, apar noi provocări pentru pacient, familie și sistem. Politicile care promovează îngrijirea și prevenția ar trebui să fie completate cu strategii care să garanteze supraviețuitorilor cancerului un tratament echitabil pe tot parcursul vieții. Trebuie să ne asigurăm că aceste nevoi sunt”, a transmis președintele Klaus Iohannnis prin consilierul prezidențial pe sănătate, conf. dr. Diana Păun.
Președintele Senatului, Florin Cîțu, a arătat că educația și prevenția sunt esențiale pentru tratarea timpurie a cancerului și pentru reducerea mortalității. ”Consider că investiţiile constante în educaţie şi prevenţie constituie o garanţie reală pentru tratarea timpurie şi reducerea mortalităţii, prin adoptarea unui stil de viaţă echilibrat şi printr-o îngrijire adecvată a sănătăţii de către fiecare dintre noi. Diagnosticarea timpurie şi facilitarea accesului egal la tratament sunt subiecte care ne privesc personal pe toţi. O strategie coerentă dedicată prevenţiei şi înţelegerii importanţei controlului periodic este necesară pentru a acţiona imediat asupra cauzelor şi simptomelor care determină apariţia şi răspândirea rapidă a celulelor canceroase. Eforturile personalului medical de a aplica tratamente noi, personalizate şi eficiente împotriva cancerului necesită a fi susţinute de asistenţă psihologică şi religioasă de calitate, atât pentru pacienţi, cât şi pentru familiile acestora, pentru a preveni şi reduce traumele care afectează rezistenţa fizică şi psihică a organismului", a spus preşedintele Senatului.
Odată cu lansarea Planuui European de Combatere a Cancerului, România a realizat propriul plan în conformitate cu recomandările celui internațional. ”Cancerul este o boală curabilă. Grupul de lucru a lucrat la Planul Național de Combatere a Cancerului pentru a realiza un traseu standardizat al pacientului, pentru a obține un tratament personalizat. Vorbind de prevenție, cred că șansele unui pacient cresc odată cu devotamentul primului medic întâlnit. Urmărind cei patru piloni- prevenție, depistare precoce, diagnostic/tratament și creșterea calității vieții, cred că fiecare avem un parcurs al bolnavului de cancer, depinde doar de noi dacă inițiativele legislative vor ajunge să schimbe mentalitatea sau să crească rata supraviețuirii în cancer”, a afirmat dr. Nelu Tătaru, președinte Comisia pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.
Una dintre prevederile esențiale ale Planului Național de Combatere a Cancerului este accesul la terapii inovative. ”Bolnavii de cancer au nevoie și de tratamente inovative. Cercetarea costă, iar rezultatele se traduc inițial în studii clinice, motiv pentru care la nivelul Senatului am făcut o modificare a legislației ANMDMR cu o serie de condiționalități: un termen de până la 30 de zile pentru răspuns pozitiv sau negativ pe un studiu clinic care folosește aceste molecule inovatoare, iar dacă este nevoie de lămuriri suplimentare, termenul se prelungește cu cel necesar pentru a studia documentația. Propunerea a trecut de Senat și sper să ajungă cât mai repede pe ordinea de zi la Camera Deputaților și apoi la Președinție. Beneficiarii direcți sunt pacienții”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu- Cercel, președinte Comisia pentru sănătate din Senat.
”Scopul nostru este de a prelungi supraviețuirea pacienților și de a le crea un cadru în care să aibă o calitate a vieții cât mai bună. Restul sunt mijloace: informare, profilaxie primară, secundară, o echipă multidisciplinară bine pregătită, care să asigure un diagnostic și un tratment de calitate, paliație, suport psihologic – toate se găsesc articulate în contextul unui Plan Național de Combatere a Cancerului. În acest context în care avem și finanțare europeană, ced că este important să-l finalizăm și să trecem mai departe la partea mai complicată a lucrurilor- scrierea de proiecte pentru a obține finanțare”, a declarat prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, coordonator științific al Planului Național de Combatere a Cancerului.