Între 54% și 66% dintre supraviețuitorii de cancer sunt capabili să se întoarcă la locul de muncă (potrivit raportului Sharipova & Beart), iar între 20 și 30% din aceștia au raportat o depreciere a capacității lor de a muncii după cancer (Wells, 2012). Impactul reîntoarcerii la locul de muncă implică atât factori personali (tipul de cancer și localizarea tumorii, tipul de tratament urmat, perioada până la sfârșitul tratamentului, efecte socio-demografice, vârstă, sex, nivelul de educație, stabilitatea mentală, atitudinea față de muncă), cât și factori legați de locul de muncă (relații pozitive și sprijin la locul de muncă, managementul sănătății ocupaționale, disponibilitatea angajatorului de a face modificări necesare/potrivite, precum programul de lucru, responsabilități, reintegrare graduală în activitate). Alături de acești factori, mai sunt de amintit: sprijinul și asistența din partea familiei, vecinilor și prietenilor; statutul profesional; condiții ce țin de legile în vigoare – asigurarea de sănătate, beneficii zilnice, etc.
Acestea au fost câteva din temele abordate în cadrul webinarului Let’s break down the barriers around cancer and work!, din 30 mai 2022, organziat de ECL – Patient Support Worging Group împreună cu European Agency for Safety and Health at Work (EU-OSHA), European Association Working for Carers (Eurocarers), European Cancer Patient Coalition (ECPC), European Patients’ Forum (EPF) și MEP's Against Cancer. În cadrul evenimentului au fost prezentate manualul și broșura pentru angajatori, documente de informare elaborate de ECL. Broșura Cancer at work (disponibilă aici), oferă o serie de recomandări și sfaturi angajaților diagnosticați cu cancer. Manualul How to manage cancer at work (disponibil aici), se adresează angajatorilor, profesioniștilor în resurse umane, managerilor, precum întreprinderilor și organizațiilor.
Având în vedere că în multe țări europene, una din trei persoane va fi diagnosticată cu cancer până la vârsta de 75 de ani (potrivit „The Cancer Atlas” elaborat de American Cancer Society), situația este complexă. Prin urmare, un angajator, un profesionist în resurse umane, manager sau șef de echipă, este foarte posibil să se confrunte cu situația în care angajații sau cei dragi lor sunt afectați de cancer. Acest manual le este de folos pentru că:
(i) explică de ce este necesar ca angajatorii și managerii să adopte o politică comprehensivă și un set de proceduri privind gestionarea cancerului în locul de muncă,
(ii) oferă sfaturi utile pentru a ușura navigarea prin problemele legate de provocările aduse de cancer.
În patru capitole, manualul își propune să îi ajute pe angajatori/ specialiștii HR/manageri să înțeleagă cum să sprijine angajații afectați de cancer și oferă sfaturi practice pentru a minimiza impactul asupra organizației și a tuturor celor implicați. Manualul evidențiază faptul că atât colegii, cât și îngrijitorii pot fi, de asemenea, afectați de situație și sugerează modalități de a-i sprijini. Acesta include și o selecție de bune practici de la diverși angajatori cu privire la modul în care au gestionat cancerul la locul de muncă.