În 2022, campania se va concentra asupra rolului pe care fiecare îl are în accelerarea implementării Planului European de Combatere a Cancerului (#EUCancerPlan). La nivel național, lansarea Planului European a determinat intensificarea luptei împotriva acestei maladii, aducând laolaltă autoritățile, pacienții, medicii și industria.
”Am văzut, pentru prima oară, o solidaritate nemaiîntâlnită, politic vorbind, în Parlamentul României, pentru construirea Planului Național de Combatere a Cancerului, care acum este pe circuitul de legiferare la Camera Deputaților. Speranțele noastre de-abia acum au început să se ivească, deoarece vorbim de un Plan Național de Cancer pe care îl cerem de 21 de ani și care, în sfârșit, este conturat și va fi implementat până la sfârșitul acestui an, așa cum a promis președintele Klaus Iohannis. Planul național a fost armonizat cu Planul European de Combatere a Cancerului, răspunzând la cele patru aspecte esențiale în boala oncologică: prevenție, depistare timpurie, diagnostic și tratament, îmbunătățirea calității vieții pentru pacienți și supraviețuitori”, a declarat Cezar Irimia, președinte Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC). Potrivit acestuia, mai trebuie făcute eforturi pentru a elimina decalajul dintre România și țările europene privind accesul la investigații de ultimă generație și la tratamente inovatoare, care pot face diferența între viață și moarte.
Administrația Prezidențială a anunțat că rămâne ferm angajată în sprijinirea acțiunilor dedicate îmbunătățirii calității vieții pacienților cu cancer.
”Președintele României a atras public atenția, în mai multe rânduri, asupra necesității de a promova politici inclusive și echitabile care să reducă decalajele de acces și îngrijire perpetuate decenii întregi. În acest an, Săptămâna europeană a cancerului găsește România puternic ancorată unei schimbări de paradigmă, care ne poziționează în primele linii ale luptei împotriva cancerului la nivel european. Ne bucură faptul că eforturile consistente pentru diminuarea poverii cancerului din ultima perioadă urmăresc o asumare extinsă a acestui apel”, a afirmat conf. dr. Diana Păun, consilier prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.
În momentul de față, grupul de specialiști care a participat la realizarea Planului Național de Combatere a Cancerului a completat documentul cu feedback-ul primit din partea tuturor factorilor interesați din domeniul sănătății, acesta fiind construit pe pilonii Planului European de Combatere a Cancerului. ”Toți participanții au căzut de acord că este cea mai bună formă de până acum și suntem în etapa în care pregătim Legea Cancerului, care să treacă prin Parlament. Săptămâna aceasta ar trebui să o punem în circuitul parlamentar, dacă se poate de urgență. Această urgență rezidă, pe lângă beneficiile pentru pacienți, și din posbilitatea de a accesa fonduri europene. După aprobarea Legii Cancerului, legislația secundară va trebui elaborată de specialiștii Ministerului Sănătății”, a explicat prof. dr. Patriciu Achimaș- Cadariu, coordonator științific Planul Național de Combatere a Cancerului.
Planul european de Combatere a Cancerului vine cu fonduri de 4 miliarde de euro, cea mai mare sumă din istoria UE, pentru a învinge boala și 4 direcții clare de acțiune, ce vor fi implementate și în România: prevenire, depistare timpurie, diagnostic – tratament și îmbunătățirea calității vieții pacienților.
”Avem de partea noastră cercetători, medici, tehnologie performantă, finanțare fără precedent și, cel mai important, ambiția de a învinge boala. Programele naționale de screening ar trebui să devină complet funcționale de anul viitor. Tot din 2023 pacienții ar putea să își deconteze testările genetice, ceea ce oferă o șansă în plus la vindecare, iar până în 2024 ar putea fi finanțate îngrijirile paliative, care sunt un sprijin real, de necontestat pentru pacienții bolnavi de cancer și familiile lor. În lipsa acțiunii concrete, se estimează că până în anul 2035, numărul cazurilor de cancer va crește cu aproape 25% în toată Europa, cancerul devenind principala cauză de deces în UE, cu un impact bugetar anual de 100 de miliarde de euro. Am demonstrat deja că împreună putem să găsim cele mai bune soluţii pentru a depăşi crizele din sănătate. Tot uniţi vom câştiga şi lupta împotriva cancerului. Împreună învingem cancerul!”, a susținut dr. Cristian Bușoi, președinte Intergrupul de luptă împotriva Cancerului și Comisia de Industrie, Cercetare și Energie (ITRE), Parlamentul European.
Săptămâna europeană de luptă împotriva cancerului reprezintă un bun prilej pentru a atrage atenția publicului larg asupra factorilor de risc asociați apariției cu o frecvență mai crescută a afecțiunilor oncologice. ”În acest sens, este foarte utilă promovarea Codului European Împotriva Cancerului, astfel încât fiecare persoană să cunoască și să aplice cele 12 căi prin care pot fi reduse riscurile de a dezvolta astfel de afecțiuni. Cea mai mare parte a factorilor de risc asociați cancerelor este legată de ceea ce mâncăm, ce bem, cum ne mișcăm și căror practici dăunătoare sănătății ne expunem: tabagism, alcoolism, expunere la radiații ionizante, poluare și noxe profesionale. Modificarea legislativă din acest an, ce permite programarea pacientului diagnosticat cu cancer în termen de maximum 5 zile de la prezentarea biletului de trimitere la furnizorul de investigații paraclinice, ne va ajuta să reducem timpii de așteptare, tocmai pentru că factorul timp este esențial în lupta cu cancerul. Noi am considerat important ca pacientul să benefizieze de ritmicitatea monitorizării conform protocoalelor de tratament ale fiecărei afecțiuni oncologice, astfel încât echipele medicale să poată lua cele mai bune decizii în privința schemei de tratament. Prin introducerea cuantificării și rambursării pachetelor de consultații preventive în asistența medicală primară, pachete ce includ și investigații paraclinice, suntem convinși că va crește atât interesul medicilor de familie pentru medicina preventivă, cât și aderența asiguraților noștri la practicarea unor comportamente sănătoase de viată”, a susținut conf. dr. Adela Cojan, președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Planul Național de Combatere a Cancerului cuprinde toate palierele legate de managementul cancerului, de la prevenție, depistare precoce, până la tratament și grija pentru calitatea vieții pacientului diagnosticat cu cancer. ”Nu în ultimul rând, este inclus în acest plan traseul pacientului diagnosticat cu cancer in sistemul de sanatate. Sunt prevăzuți atât markerii tumorali pentru depistarea cancerelor, cât și terapiile inovative utilizate în tratamentul personalizat al cancerului, după cum sunt prevăzute și elemente de asigurare a îngrijirii pacientului cu cancer, referitoare la paliație, la psiho-terapie oncologică, sfaturi de onco-nutriție sau onco-fertilitate. Suntem convinși că așa cum arată, cu obiective clare și logice, cu responsabili pentru îndeplinirea obiectivelor și termene de realizare, implementarea acestui Plan va reprezenta un succes și va contribui în mod consistent la îmbunătățirea indicatorilor de morbiditate și mortalitate din țara noastră, crescând șansele de supraviețuire și calitatea vieții pacientului oncologic”, a mai afirmat președintele CNAS.
Pentru pacienții cu afecțiuni oncologice, timpul este esențial, iar accesul la tratament este o componentă vitală a managementului oncologic. ”Peste 40% din medicamentele nou dezvoltate astăzi și care solicită aprobarea Agenției Europene pentru Medicamente sunt terapii oncologice, iar pacienții români trebuie să aibă acces neîngrădit și neîntârziat la acestea. ANMDMR este parte importantă în ceea ce numim <drumul medicamentului> în România, prin evaluarea dosarelor în oncologie și nu numai. În anii 2021 și 2022 au fost aprobate, prin cinci Hotărâri de Guvern, 29 de molecule noi sau extindere de indicație, pe aria oncologie și ne concentrăm în continuare pe reducerea timpilor de evaluare, pentru un acces mai bun la tratament al pacienților cu afecțiuni cronice”, a menționat dr. farm. Răzvan Prisada, președinte Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).
România este prima țară europeană care a elaborat un Plan Național de Combatere a Cancerului după adoptarea celui european. ”Credem că este important ca implementarea acțiunilor să fie monitorizată atent, în baza unor indicatori relevanți și, mai ales, să beneficieze de o finanțare adecvată. Medicamentele oncologice inovatoare au permis creșterea speranței de viață și a calității acesteia pentru pacienții cu cancer. ARPIM, ca reprezentant al celor mai importante 27 de companii farmaceutice inovatoare ce activează în România, a demonstrat prin toate acțiunile sale că este un partener constructiv al autorităților, asociațiilor de pacienți și profesioniștilor din sectorul sănătații, pentru a permite pacienților români o viață mai bună și un acces cât mai rapid la inovația ce le poate salva viața”, a declarat Alina Culcea, președinte Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM).
Medicii atrag atenția că împreună putem înregistra progrese reale în reducerea impactului diagnosticului de cancer la nivel national. ” Alături de mulți dintre colegii din domeniul medical și pacienți, astăzi supraviețuitori de cancer, am transformat afirmația <cancerul nu este o sentință> într-o profesiune de credință a prezentului și viitorului. Cercetarea și inovația au permis progresul în acest domeniu, iar eforturile depuse de a schimba mentalitatea privind prognosticul acestui diagnostic au creat o comunitate puternică formată din supraviețuitori de cancer, aparținători, personal medical, reprezentanți ai ONG-urilor, autorități. Ne-am luat cu toții angajamentul de a acorda prioritate cancerului, de a crea strategii inovatoare menite să răspundă necesităților în vederea îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratament, de a ne investi resursele pentru îmbunătățirea calității vieții pacienților oncologici. În perioada următoare, în care celebrăm Săptămâna Europeană de Luptă Împotriva Cancerului și Ziua Națională a Supraviețuitorului de Cancer, ne vom alătura demersurilor și acțiunilor doamnei senator Nicoleta Pauliuc, punând accent pe importanța de a inspira schimbarea și de a crește gradul de conștientizare a puterii de a învinge. ÎMPREUNĂ FACEM DIFERENȚA!”, a transmis dr. Cristina Berteanu, director Neolife România, membru fondator și vicepreședinte al Asociației ROZ.
Săptămâna europeană de luptă împotriva cancerului este una specială în acest an, având în vedere că pe 19 ianuarie a fost prezentată public schița Planului Național de Combatere a Cancerului. ”Acum, în săptămâna pregătitoare manifestărilor dedicate supraviețuitorilor de cancer, avem ocazia și obligația de a ne aminti faptul că persoanele afectate de bolile maligne, supraviețuitorii nu sunt tumori umblătoare, ci sunt persoane cu o realitate psiho-socială complexă și cu nevoi psiho-sociale legate de experiența cancerului. În această săptămână, trebuie să înțelegem faptul că lupta împotriva cancerului este egală cu creșterea șanselor de supraviețuire. Iar această supraviețuire nu poate fi înțeleasă fără un sistem național de sprijin psihologic și social pentru persoanele afectate de cancer, pentru supraviețuitorii bolii și aparținători. Fără meserii acreditate de psiho- oncolog și de asistent social cu competențe în oncologie nu putem vorbi despre măsuri realiste care să poată fi implementate în viața de zi cu zi a bolnavilor. Trebuie să pregătim sistemul de îngrijire oncologică din România în așa fel încât supraviețuirea să aibă mai multe șanse începând cu acest an”, a atras atenția conf. dr. Degi Laszlo Csaba, director Societatea Internațională de Psiho-Oncologie (IPOS) și European Cancer Organisation (ECCO).