Datele arată că peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate, dacă boala ar fi depistată în stadiu incipient. Proiectul ROCCAS II București –Ilfov, al cărui obiectiv este de a ajuta 50.001 persoane, asigură servicii de prevenție și screening pentru cancerul colorectal prin intermediul medicilor de familie.
”Programul se adresează persoanelor sănătoase și se derulează prin intermediul medicilor de familie. Trebuie să învățăm să mergem la medic periodic pentru a avea grijă de sănătatea noastră, chiar și atunci când ni se pare că suntem sănătoși. Pacienții care ajung la medicii de familie implicați în proiect completează un chestionar de risc și, în funcție de rezultatul acestuia, primesc un test FIT pe care îl pot efectua acasă”, a explicat Ștefan Răduț, coordonatorul de proiect din partea Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).
Conform datelor din prima parte a proiectului, medicii de familie implicați au oferit persoanelor cu risc 1.054 teste FIT (test imunohistochimic fecal), iar 46 dintre acestea (6,79%) au fost pozitive. Persoanele cu test pozitiv au fost direcționate către Centrul de screening al Spitalului Militar pentru a efectua o colonoscopie.
FIT testează sângele ascuns în scaun, care poate fi un semn precoce al cancerului. FIT detectează însă numai sângele uman din intestinele inferioare, nu diagnostichează cancerul. Atât testul FIT, cât și alte screening-uri pot surprinde cancerul de colon devreme, când este mai ușor de tratat.
Persoanele cu vârsta între 50 şi 74 de ani care locuiesc în Bucureşti sau în judeţul Ilfov se pot testa gratuit de cancer colorectal în cadrul programului de screening derulat de Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” şi COPAC.
Dacă nu aveți medic de familie sau medicul dvs. de familie nu este înscris în program si doriți să fiți testat, puteți completa formularul dedicat și veți fi contactat și direcționat.