Un raport realizat de Cancer Research UK (CRUK) în aprilie 2019 a arătat că Marea Britanie avea rate de supraviețuire mai mici decât multe țări occidentale din cauza unei detecții timpurii inadecvate a cancerului și a lipsei de acces la cele mai bune tratamente.
Raportul a recunoscut, de asemenea, un deficit de specialiști în tratamentul cancerului și că obiectivul de a trata 85% dintre pacienții cu cancer în termen de 62 de zile de la o trimitere urgentă de la medicul de familie a fost ratat în fiecare an începând cu 2014. Potrivit raportului, „până în aprilie 2020, era evident că NHS nu va fi într-o poziție puternică pentru a face față cererii tot mai mari de servicii oncologice la sfârșitul perioadei de izolare. Acest lucru se reflectă acum în cei mai slabi timpi de așteptare pentru cancer din Marea Britanie înregistrați vreodată. Datele NHS England confirmă faptul că, în ianuarie 2022, doar 61,8% dintre pacienți au început tratamentul pentru cancer în termen de 62 de zile de la trimiterea urgentă (obiectivul este de 85%), iar 75% dintre pacienții cu trimitere de urgență pentru cancer au fost consultați în termen de două săptămâni (obiectivul este de 93%).”
Există deja rapoarte publicate despre o creștere a numărului de pacienți cu cancere în stadii avansate din cauza întârzierilor în diagnosticare. Datele furnizate de NHS South East London Cancer Alliance au confirmat o creștere de 3,9% a numărului de persoane diagnosticate într-un stadiu avansat de cancer (stadiile 3 și 4), cu o creștere generală de 6,8% a numărului de cancere depistate în stadiul 4 în această perioadă. Cele mai mari schimbări au fost observate în cazul cancerului pulmonar (6,3%), colorectal (5,4%) și al cancerului de prostată (creștere de 3,8% a cazurilor depistate în stadiul 4 al bolii).
„Neprotejarea serviciilor de oncologie în timpul carantinei și întârzierile rezultate în diagnosticarea și tratamentul cancerului vor duce la o supraviețuire mai proastă. Acest lucru va avea un efect negativ asupra Planului pe termen lung al NHS (2019) de creștere a numărului de pacienți diagnosticați cu cancer în stadii incipiente (stadiile 1 și 2) de la 50% la 75% până în 2028. Având în vedere că, în primul an de izolare, s-a înregistrat o trecere de 4% la diagnosticarea în stadii mai avansate și probabilitatea ca acest procent să crească la 10% pe parcursul perioadei de izolare de doi ani, acest obiectiv pare în prezent nesustenabil”, se atrage atenția în document.
În mai 2021, un raport transpartinic al unui summit privind cancerul a fost înaintat guvernului britanic, în urma contribuției unei game largi de specialiști în domeniul cancerului, a organismelor profesionale și a organizațiilor caritabile de luptă împotriva cancerului. Raportul a recomandat o finanțare dedicată exclusiv cancerului, cu monitorizarea unui oficial guvernamental sprijinit de un grup consultativ independent de experți în cancer, pentru a oferi o nouă strategie privind cancerul.
Principalele direcții ale raportului au inclus recomandări pentru „dezvoltarea unei planificări a forței de muncă atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, investiții în echipamente de diagnostic și tratament, cum ar fi radioterapia, revizuirea infrastructurii IT învechite și digitalizarea serviciilor, acolo unde este cazul”.
Potrivit raportului CRUK, „38% din cazurile de cancer din Marea Britanie pot fi prevenite. Mulți factori de risc pentru cancerele comune sunt deja cunoscuți, dar câți oameni știu că obezitatea și alcoolul sunt factori de risc atât pentru cancerul de intestin, cât și pentru cel de sân, sau că peste 50% din cazurile de cancer de intestin pot fi prevenite? Prin urmare, este nevoie de o mai bună educație pentru a face acești factori de risc mai bine cunoscuți, pentru a-i ajuta pe oameni să își schimbe comportamentul. De asemenea, screeningul contribuie la prevenirea cancerului, precum și la depistarea precoce a acestuia. Însă serviciile de screening din cadrul NHS trebuie actualizate pentru a lua în considerare mai degrabă riscul personal decât cel populațional și pentru a aborda scăderea ratelor de participare. Prin utilizarea istoricului familial, a scorurilor de risc legate de stilul de viață și a testelor ADN care detectează mici erori genetice ce cresc riscul unui anumit tip de cancer, pot fi dezvoltate programe de screening care să concentreze atenția NHS asupra celor care prezintă un risc personal mai mare de a suferi de anumite tipuri de cancer. Ar trebui să se ia în considerare evaluarea urgentă a unor programe suplimentare de screening pentru cancerul pulmonar și de prostată, iar testarea HPV la domiciliu pentru cancerul de col uterin ar trebui accelerată. Orice nouă strategie privind cancerul va necesita, de asemenea, ca toată lumea să își asume responsabilitatea pentru propria sănătate și pentru riscul de cancer. Rolul guvernului ar trebui să fie acela de a oferi educația necesară pentru a le permite oamenilor să își înțeleagă riscul personal și de a le oferi acces la screening și diagnosticare actualizate și simplificate, care să valorifice evoluțiile recente din știință și tehnologie. Fără a aborda toate aceste probleme structurale, Regatul Unit nu va putea îmbunătăți semnificativ ratele naționale de supraviețuire a cancerului”.
Sursa: https://medicalxpress.com/news/2022-04-cancer-survival-england.html