Strategia europeană privind cancerul. Subgrupul privind cancerul din cadrul Grupului de coordonare pentru promovarea sănătății, a bolilor prevenirea și gestionarea bolilor netransmisibile a organizat o reuniune virtuală, prezidată în comun de DG RTD și DG SANTE. Reprezentanții a 25 de state membre, plus Islanda și Norvegia, au participat la reuniune.
Raportorul Comisiei speciale a Parlamentului European pentru combaterea cancerului (BECA) a prezentat raportul privind modul de consolidare a rolului UE în lupta împotriva cancerului adoptat de comisie la 9 decembrie 2021. În raport, deputații europeni au comentat că punerea în aplicare a Planului European de Combatere a Cancerului este un prim pas spre o adevărată Uniune Europeană a Sănătății și că strategia cuprinzătoare care abordează cancerul la nivel european ar trebui să servească drept model pentru alte boli netransmisibile. Raportul include următoarele puncte principale privind cancerul:
DG SANTE a informat subgrupul referitor la punerea în aplicare a foii de parcurs privind implementarea Planului European de Combatere a Cancerului, precum și acțiunile viitoare legate de cancer din cadrul EU4Health. DG SANTE a prezentat apoi informații actualizate cu privire la proiectul de inițiativă privind bolile netransmisibile, ajutând țările UE să transfere cele mai bune practici, să elaboreze orientări, să implementeze abordări inovatoare în materie pentru a reduce povara bolilor netransmisibile. DG RTD a informat subgrupul cu privire la cele mai recente evoluții privind misiunea UE privind cancerul, inclusiv cu privire la cele trei subiecte conținute în prima modificare a programului de lucru Orizont Europa 2021-2022 adoptată la 15 decembrie 2021.
Austria și-a prezentat strategiile privind cancerul, începând cu provocările specifice cu care se confruntă la nivel național. Au fost prezentate obiectivele strategice ale Programului-cadru austriac de combatere a cancerului și au fost explicate programele de screening. Cehia a prezentat structura de îngrijire a cancerului, apoi programele de screening și programul național de combatere a cancerului 2022-2030.
EUHealth Support a informat subgrupul cu privire la rezultatele unui studiu privind accesul echitabil la servicii financiare pentru supraviețuitorii de cancer, ca urmare a unui angajament din cadrul Planului European de Combatere a Cancerului. Italia a prezentat proiectul PERCH, al cărui obiectiv este de a contribui la punerea în aplicare a acțiunilor Planului European de Combatere a Cancerului privind vaccinarea împotriva HPV precum și rolul eHealth pentru sprijinirea eforturilor statelor membre de extindere a implementării vaccinării de rutină împotriva HPV, pentru a elimina cancerul de col uterin și alte tipuri de cancer cauzate de HPV în următorul deceniu. Belgia a prezentat proiectul eCAN, care va explora rolul teleconsultării și al monitorizării de la distanță în două studii clinice de mare amploare axate pe telereabilitarea și sprijinul telepsihologic în diferite populații de pacienți cu cancer.