”Este pentru prima oară în 20 de ani când un plan național de cancer este finalizat și asumat de factorii responsabili și prima oară când noi, pacienții cu cancer, avem o speranță. Trebuie continuat efortul început prin implementarea graduală a Planului național de cancer, așa cum a fost prevăzută. Speranța noastră, azi, o reprezintă Planul Național de Cancer, ceea ce ne determină să susținem, în mod categoric, implementarea acestuia”, a declarat Cezar Irimia în cadrul conferinței dedicate Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, manifestare organizată anual pe data de 4 februarie.
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului din acest an promovează ca temă îndemnul global de eliminare a decalajelor de îngrijiri, respectiv identificarea și, mai ales, abordarea barierelor pe care le întâmpină mulți oameni în a accesa îngrijirile medicale de care au nevoie.
”Dincolo de eforturile de informare și conștientizare a poverii acestei temute maladii, este nevoie de acțiune solidară și susținută pentru a preveni, pentru a detecta precoce și pentru a trata adecvat cancerul. Anul 2022 plasează România alături de mișcarea europeană și globală de luptă împotriva cancerului. În acest an, marcăm data de 4 februarie prin angajamente asumate și prin direcții clare de acțiune imediată, și nu doar printr-un dialog despre dorințe și necesități. Lansarea, pe 19 ianuarie, a Planului național de combatere a cancerului, marchează trecerea de la plan la acțiuni consistente. Acest plan va fi dus la îndeplinire și pentru aceasta fac apel la toți actorii responsabili, fie că este vorba de autorități, societăți profesionale, medici, asociații de pacienți. Prin aportul fiecăruia acest Plan își va dovedi utilitatea și contribuția evidentă la îmbunătățirea situației pacienților oncologici prin promovarea cât mai rapidă al acestui Traseu al pacientului, prin stimularea transferului inovației în tratamente cu accesibilitate maximă pentru pacienții români. În final, va avea o contribuție majoră în reducerea mortalității, tocmai prin prioritizarea adecvată a componentei de prevenție”, a declarat conf. dr. Diana Păun, consilier prezidențial, departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.