Cele patru noi acțiuni lansate de CE vin în sprijinul statelor membre în combaterea inegalităților, îmbunătățirea screeningului și a vaccinării împotriva HPV și sprijinirea persoanelor care au suferit de cancer.
În Europa, în medie, cancerul afectează bărbații puțin mai mult decât pe femei: procentual, 54% din cazurile noi și 56% din decese. În schimb, cancerul de sân la femei este cel mai frecvent diagnosticat (peste 355.000 de femei din UE până în 2020). În cadrul statelor membre ale UE și între acestea, precum și între grupurile de populație, există, de asemenea, un grad semnificativ de inegalitate în ceea ce privește depistarea precoce, diagnosticarea, tratamentul și calitatea îngrijirii pacienților. Acest lucru este deosebit de frapant în ceea ce privește incidența estimată a cancerului de col uterin (care variază de cinci ori) și ratele de deces (care variază de opt ori în 2020 în UE). Aceste diferențe mari pot fi explicate prin diferențele în ceea ce privește prevalența virusului papiloma uman (HPV) și politicile de vaccinare și de screening pentru cancerul de col uterin din țările UE.
„Prin lansarea Planului european de combatere a cancerului, am făcut din lupta împotriva acestei maladii o prioritate pentru Comisie. Obiectivul nostru este ca fiecare persoană din Uniunea Europeană să beneficieze de tratamentul de care are nevoie împotriva cancerului. Știm că această luptă a cunoscut un regres din cauza pandemiei. În prezent, se estimează că există un milion de cazuri de cancer nediagnosticate. Cancerul este o poveste personală pentru fiecare dintre noi. Pentru a câștiga această bătălie, vom lucra, prin urmare, la prevenire, la diagnosticarea timpurie și la accesul egal la îngrijire”, a declarat Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene.
În opinia lui Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea stilului nostru de viață european, „cancerul ne privește pe toți, iar lupta împotriva cancerului rămâne o prioritate. La un an de la lansarea Planului de luptă pentru combaterea cancerului, luăm măsuri importante pentru a ne asigura că toată lumea are acces egal la prevenirea și îngrijirea cancerului. Nu există loc pentru inegalitate într-o Europă bazată pe solidaritate. Guvernele naționale și autoritățile de sănătate publică nu pot câștiga singure lupta împotriva cancerului. Vom putea contribui la îmbunătățirea vieții cetățenilor noștri și la ameliorarea suferinței multora doar dacă vom colabora pe deplin și vom da tot ce avem mai bun. Prevenirea și diagnosticarea se află în centrul acestei călătorii comune care abia a început”.
„Planul european de combatere a cancerului, care a împlinit acum un an de existență, aduce schimbări reale. În acest an, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului, ne vom concentra asupra combaterii inegalităților în materie de cancer la femei, asupra necesității unei cooperări și a unui tratament optim la nivel european, precum și asupra acțiunilor specifice din plan pentru a investi în prevenire. Și, mai presus de toate, ne vom asigura că vocile persoanelor afectate de cancer sunt auzite. Având în vedere impactul COVID-19 asupra depistării, tratamentului și îngrijirii, abordarea acestei probleme majore de sănătate publică este acum mai urgentă ca niciodată. Trebuie să eliminăm disparitățile în acest domeniu și să asigurăm un acces egal pentru toți. Planul nostru împotriva cancerului este o foaie de parcurs europeană concepută pentru a schimba viața tuturor pacienților cu cancer și a celor dragi acestora”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.