Proiectul de lege, inițiat de Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Senat, va intra în vigoare după promulgarea de către Președintele României. Instituirea unei Zile Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer vine în continuarea inițiativei legislative a senatorului Nicoleta Pauliuc prin care statul va acorda sprijin pacienților oncologici și celor care au grijă de ei, aceștia urmând să beneficieze de indemnizații și de zile suplimentare de concediu.
”Am dorit ca această Zi Națională a Supraviețuitorilor de Cancer să fie un motiv de bucurie, ca un fel de sărbătoare a depășirii uneia dintre cele mai crunte boli imaginabile. Ziua poate fi o inspirație pentru cei diagnosticați și un moment în care societatea trebuie să reflecteze asupra faptului că, fie și în condițiile în care boala a fost depășită, recuperarea și reintegrarea socială nu s-a încheiat”, a menționat senatorul Nicoleta Pauliuc.
În înțelesul legii adoptate de Parlament, supraviețuitorii de cancer sunt persoanele care nu mai prezintă boala după încheierea tratamentului, persoanele care primesc în continuare tratament pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului și persoanele care au boala sub control, au puține simptome și care primesc tratament pentru a gestiona cancerul ca boală cronică. În România, anual, aproximativ 100.000 de persoane sunt diagnosticate cu diverse afecțiuni oncologice. Tot anual, între 45.000 și 50.000 de români își pierd viața din cauza cancerului.
Potrivit legii, în săptămâna premergătoare Zilei Naționale a Supraviețuitorilor de Cancer, autoritățile administrației publice centrale și instituțiile publice vor organiza manifestări pe teme precum: elaborarea unei legislații prietenoase cu supraviețuitorii de cancer; reintegrarea la locul de muncă, incluziunea socială, serviciile sociale și beneficiile de asistență socială a supraviețuitorilor de cancer; accesul la servicii medicale și medicamente a supraviețuitorilor de cancer; accesul supraviețuitorilor de cancer la produse financiare, în special credite și asigurări; reintegrarea în școală a copiilor supraviețuitori de cancer.
Propunerea legislative a fost elaborate în urma consultării cu organizațiile neguvernamentale implicate în lupta împotriva cancerului: Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România (FABC), Asociația Pacienților cu Boli Cronice ”Restart la Viață”, Asociația Sprijin, Organizare, Suport pentru Pacienții cu Mielom Multiplu - SOS Mielom, Asociația ROZ, Asoiația PAVEL, Asociația Pacienților cu Tumori neuroendocrine, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).
Pe 3 februarie 2021, Comisia Europeană a prezentat Planul european de combatere a cancerului - o nouă abordare a UE în materie de prevenire, tratament și de îngrijire în afecțunile oncologice. Potrivit acestui Plan european, numărul persoanelor care supraviețuiesc unei afecțiuni oncologice crește în fiecare an, fiind în prezent estimate la peste 12 milioane numai în Europa. Din păcate, supraviețuitorii cancerului însă se confruntă cu provocări semnificative, printre care: gestionarea insuficientă a efectelor întârziate și pe termen lung ale tratamentului oncologic, coordonarea deficitară și lipsa de comunicare între furnizorii de servicii medicale, nevoi psihosociale nesatisfăcute și probleme legate de reabilitare, de suferință emoțională, de recurența tumorilor și de metastază. De asemenea, persoanele care au supraviețuit cancerului se confruntă cu obstacole atunci când doresc să se întoarcă în câmpul muncii. Studiile indică faptul că situația profesională a persoanelor diagnosticate cu cancer se deteriorează adesea considerabil la câțiva ani de la diagnosticare. Măsurile de facilitare a integrării sociale și a reintegrării la locul de muncă, inclusiv o evaluare timpurie și adaptarea condițiilor de muncă pentru pacienții bolnavi de cancer, ar trebui să facă parte integrantă din parcursul pacientului, se menționează în Expunerea de Motive a proiectului de lege.
În 2015, Parlamentul a adoptat Legea privind declararea zilei de 4 februarie drept Ziua luptei împotriva cancerului și Legea pentru declararea zilei de 1 octombrie drept Ziua luptei împotriva cancerului de sân. ”Însă aceste legi au în vedere doar bolnavii de cancer, nu și pe supraviețuitorii acestor boli, deși fiecare dintre aceste categorii de oameni se confruntă cu probleme specifice de gestionat”, atenționa senator Nicoleta Pauliuc la momentul prezentării proiectului de lege.